Uspješna godina
160

Vlada ZDK: Realizovali smo brojne projekte i godinu završili sa suficitom

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona na danas održanoj novogodišnjoj konferenciji za medije su poručili da je iza njih uspješna godina sa velikim brojem realizovanih projekata, urednim isplatama prema budžetskim korisnicima te da godinu zaključuju sa suficitom.

Konferenciju za medije u Hotelu Zenica danas je otvorio predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić koji se zahvalio svim zastupnicima na konkretnom radu s obzirom da su realizovali više od planiranog programa te da Skupština nije raspravljala samo o 24 akta koja još uvijek nisu dostavljena u proceduru.

Premijer Mirnes Bašić je kazao da su imali neizvjesnost na početku budžetske godine, ali da je došlo do većeg priliva novca nakon čega je urađen rebalans budžeta i budžet povećan na 420 miliona KM. Istakao je da je zadovoljan poduzetim aktivnostima i mjerama od zdravstvenog do boračkog sektora, ali i sektora privrede, poljoprivrede te infrastrukture i obrazovanja u ovom kantonu.

"Programi jačanja privrede dali su dobre rezultate i zato i jesmo kičma ravoja privrede države Bosne i Hercegovine. Ravnomjerno smo radili na razvoju svih općina jer svi stanovnici kantona moraju imati kvalitetne uslove za rad. U novu godinu ulazimo s optimizmom da ćemo realizirati budžetski plan od 438 miliona KM, a neki od značajnijih projekata Vlade kantona jesu finansijska neovisnost MUP-a i Uprave policije te početak rada Ureda za borbu protiv korupcije", izjavio je premijer Bašić.

Ministar finansija ZDK Josip Lovrić je kazao da su imali slabiji priliv u budžet početkom godine, ali da će ova godina završiti u suficitu.

"Ovo je dobar rezultat. Učestvovali smo i u javnoj raspravi o Zakonu pripadnosti javnih prihoda u Domu naroda Parlamenta FBiH i očekujemo da će nam i taj zakon donijeti nove prihode, u kolikoj mjeri, vidjet ćemo", kazao je Lovrić.

Jedno od najaktivnijih, ali ujedno i najveće ministarstov, jeste ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK na čelu s ministrom Spahijom Kozlićem koje je u ovom mandatu bilo opredijeljeno, osim redovnog poslovanja, prema projektima obnove školskih objekata i postizanja energetske efikasnosti.

"Trenutno se radi na 20 objekata u okviru projekta energetske efikasnosti, sve ide po planu, a druga faza koja počinje naredne godine podrazumijeva dodatnih 10 objekata. Plan je da u ovom mandatu rekonstruišemo 60 objekata, a u 2022. godini ulazimo u još jedan projekt sa KfW-om. U planu je i novi tekst Zakona o visokom obrazovanju te izmjene Zakona o sportu dok do sredine 2022. godine sa više od 100 eksperata očekujemo završetak kurikularne reforme obrazovanja osnovnih i srednjih škola kako bismo u 2022/23. školsku godinu ušli s novim nastavnim planovima i programima", izjavio je Kozlić te dodao da se od ove godine na UNZE primjenjuju i kolektivni ugovori.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković je naglasio da su najviše sredstava ove godine opredijelili za boračke projekte u smislu stambenog zbrinjavanja, infrastrukturnih radova bez javnog poziva, stipendiranja svih studenata jedne porodice boračke populacije, kao i projekte samozapošljavanja i osnivanja biznisa u sklopu čega je osnovano 50-ak firmi u vlasništvu boraca.

Najmlađi ministar u vladi kantona Arnel Isak u sklopu ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline je kazao da su rekonstruisali i izgradili veliki broj regionalnih puteva na području svih općina i gradova u kantonu te da u narednoj godini planiraju realizaciju vangradske dionice Glavne gradske magistrale gdje postoje određeni imovinsko-pravni problemi, kao i to da su svi pozivi i tenderi bili javni i transparentni.

Policijski komesar MUP-a ZDK Rusmir Šišić je naglasio da su u ovoj godini imali pojačane aktivnosti, 70 različitih obuka kojima su prisustvovali policijski službenici te da će u narednoj godini raditi na poboljšanju videonadzornog sistema u svim općinama ZDK.

"Povećana je oblast kriminaliteta za četiri posto, ali je povećana i njena rasvijetljenost. U protekloj godini imali smo 8,8 posto manje teških građa, a njihova rasvijetljenost je povećana za 8,5 posto. Sva četiri slučaja ubistva su rasvijetljena, dok bilježimo manji broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Naredne godine planiramo raditi na izmjeni pravilnika o unutrašnjoj organizaciji radnih mjesta u Upravi policije, kapitalna ulaganja u videonadzorne sisteme s ciljem da ih standardiziramo i imamo punu kontrolu u svim općinama, a planirana su ulaganja i u komunikaciju, naoružanje i informatičku opremu", kazao je Šišić.

Ministar zdravstva Adnan Jupić je u svom obraćanju kazao da je iza njih teška godina koju je obilježila pandemija, ali da je kontinuiranim radom ministarstva zdravstva i Vlade kantona te zdravstvenih ustanova postignut rezultat.

Zlatko Jelić, ministar privrede ZDK, je pojasnio da će u narednoj godini biti izdvojena rekordna sredstva za poslovne zone i razvoj privrede u Zeničko-dobojskom kantonu te da su pokrenute aktivnosti oko koncesija za RMU Zenica i RMU Breza. Naglasio je da su određeni ugovori s nekim koncesionarima i prekinuti zbog nepoštivanja stavki iz ugovora, kao i to da je usvojen Program razvoja malog gospodarstva za period od 2021-2024 godine.

Na kraju, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić je kazao da je ovu godinu obilježila suša i dinamična situacija s cijenama na tržištu, ali da su uspjeli barem jednim dijelom olakšati prvirednicima njihovo poslovanje i zadržati ih u granama kojima su se bavili.

"Imali smo preko 20 poticajnih mjera koje su povećane za 20 posto u ukupnom iznosu. Ovo je veoma teška i dinamična godina iza nas koju je obilježila suša i enormna poskupljenja svih energenata koji znače suštinu za poljoprviredu. Moramo stabilizovati one proizvodnje koje su dosegle visok nivo i iskoristiti razvojnu komponentu, prije svega mislim na malinarsku proizvodnju i kornišone, te da osiguramo sredstva za one koji bi krenuli u te aktivnosti", pojasnio je Hadžić.

Skupština ZDK na 41. sjednici održanoj 29. decembra 2021. godine u skraćenom postupku je razmatrala i donijela Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu u iznosu od 438.320.000 KM. Budžet je veći za cca 17,7 mil. KM u odnosu na iznos Budžeta za 2021. godinu od 420.577.340 KM.