BiH
23

Vlada ZDK imenovala tim za borbu protiv korupcije

Piše: E. M.
Sjednica Zeničko-dobojskog kantona (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Zeničko-dobojskog kantona (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 74. sjednici imenovala tim za borbu protiv korupcije koji će izraditi akcioni plan za borbu protiv korupcije Vlade ZDK za naredne tri godine.

Iz Kantona su istakli kako je ovim Vlada jasno izrazila opredjeljenje da doprinese provedbi zadataka iz oblasti prevencije korupcije u sklopu Reformske agende za BiH 2015-2018. godine kao i Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019. godine te Akcionog plana za njenu provedbu i širih napora u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Tim za borbu protiv korupcije će pored izrade akcionog plana, davati smjernice i preporuke za njegovu sprovedbu, prikupljati podatke o realizaciji aktivnosti iz akcionog plana te će sačinjavati i potrebne analize.

Na čelo tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije u sistemu imenovana je Meliha Omerspahić (Ministarstvo za pravosuđe i upravu), te članovi Zlata Marjanović (Kantonalno pravosuđe), Namik Muratović (Komisija za borbu protiv korupcije), Maid Pračić (Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport), Šemsudin Muhić (Kantonalna uprava za inspekcijske poslove), Senija Mujezinović (Ministarstvo finansija), Edin Arnaut (Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice), Anela Hasanspahić (Ministarstvo unutrašnjih poslova) te Enisa Krdžalić (Služba za zajedničke poslove).

"Tim će u svom radu ostvarivati koordinaciju između svih subjekata obuhvaćenim Akcionim planom, Agencijom za prevenciju korupcije i borbe protiv korupcije, kao i svim drugim subjektima i institucijama koje su dužne da postupaju u oblasti borbe protiv korupcije", istakli su iz Vlade Kantona.

Pred Vladom Zeničko-dobojskog kantona još uvijek stoji zadatak da formira Strategiju o borbi protiv korupcije ZDK, koja je po programu rada, trebala biti utvrđena još prošle godine kada je u januaru imenovana radna grupa za izradu dokumenta sa rokom za izradu teksta prijedloga do 31. augusta 2015. godine.

Strategija o borbi protiv korupcije ZDK trebala bi sadržavati obaveze iz Državne strategije i planova, preporuke nevladinog sektora, približavanje EU i smanjenje štetnih posljedica na ekonomsku i društvenu situaciju u Zeničko-dobojskom kantonu.