BiH
0

Vlada ZDK donijela odluku o privremenom finansiranju

ZEDA
Zenica
Zenica
Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Odluku o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2012. godine sa prihodima projiciranim u iznosu od 64,2 miliona maraka, u skladu sa ostvarenjem u prvom kvartalu ove godine.

Kako je izjavila ministrica finansija Amra Babić, Odluka o privremenom finansiranju donesena je zbog neizvjesnosti u projiciranju budžeta usljed osjetnog pada prihoda u posljednjem kvartalu ove godine, ali i obaveze Vlade da dogodine osigura 14 miliona KM za izvršenje pravosnažnih presuda po tužbama po osnovu kolektivnih ugovora, u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH.

''Situaciju je u 2012. teško predvidjeti i projekcije nisu nimalo svijetle. Zbog toga ćemo sačekati sa donošenjem budžeta za 2012. koji je u formi nacrta već usvojen u Skupštini'', izjavila je ministrica Babić za medije.

Vlada ZDK nedavno je usvojila i Rebalans budžeta za 2011. s prihodima od 265,5 miliona maraka, što je oko 95 posto u odnosu na prvobitni budžetski plan. Ministrica Babić je istakla kako je ostvarenje prihoda nešto veće nego lani, ali da ti prihodi nisu bili dovoljni da pokriju povećanje plaća od aprila ove godine.

''Mogu odgovorno reći da će nedostajati najmanje 15 miliona u odnosu na plan. Deficit koji će biti iskazan u Rebalansu uzorokovan je porastom plaća od osam posto'', kategorična je ministrica Babić.

Oba dokumenta razmatrat će Skupština Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici koja je zakazana za četvrtak, 29. decembra.