BiH
0

Vlada ZDK-a usvojila Program socijalnog zbrinjavanja viška zaposlenika

FENA
Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program socijalnog zbrinjavanja viška zaposlenika na području ZDK-a koji će provoditi kantonalna Služba za zapošljavanje.

Cilj Programa je da se socijalno zbrinu zaposlenici koji su ostali ili će ostati bez posla po osnovu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća.

Služba za zapošljavanje zadužena je da sačini spisak preduzeća koja ulaze u procese stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije te utvrdi broj radnika koji će po svim osnovima ostati bez posla.

Programom su utvrđeni i kriteriji za podršku zaposlenicima, a to su: uplata dospjelih, a nenaplaćenih dopirnosa za PIO kao prva prioritetna mjera, zatim isplata novčane naknade kao druga prioritetna mjera i mjere aktivne politike zapošljavanja.

U treću prioritetnu mjeru spada stvaranje uvjeta za zapošljavanje radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom. Za svaku educiranu i zaposlenu osobu poslodavcu će se isplaćivati stimulacija, ali će poslodavac biti obavezan da radnika zaposli na dvije godine.

Samozapošljavanje viška zaposlenih kao drugi kriterij realizirat će se iznosima za poticanje malog biznisa.

Dodjeljivat će se iznosi od 6.000 KM po jednom zaposlenom ovisno o djelatnosti kojom će se baviti. Iznosi će biti nepovratni.

Osim toga, poslodavcima koji otvaraju nova radna mjesta davat će se finansijska podrška od 5.000 KM bespovratno po svakom zaposlenom ako budu upošljavali one koji su proglašeni tehnološkim viškom.