BiH
40

Vlada utvrdila nove cijene vode u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Vlada KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela Odluku kojom je utvrdila cijene usluga vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo.

Po novoj Odluci cijena za potrošenih prvih pet kubika vode neće se mijenjati i iznosit će 1,17 KM po jednom kubiku. Domaćinstva čija se potrošnja kreće između pet i 30 kubika mjesečno plaćat će cijenu od 1,40 KM po potrošenom kubnom metru, a cijena od 1,95 KM po kubnom metru vode obračunavat će se za potrošače čija potrošnja prelazi iznos od 30 kubika vode u jednom mjesecu.

Fiksni dio cijene od 2,34 KM obračunava se svim potrošačima bez obzira na količinu potrošene vode. U sve navedene cijene uračunat je iznos od 17% PDV-a.

Institucije, tj. pravna lica iz oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture, socijalne zaštite i vojne institucije plaćat će 1,95 KM po kubnom metru potrošene vode, uz fiksni iznos od 4,68 KM. Za ostale potrošače cijena će iznositi 3,65 KM po kubnom metru, a fiksni dio je određen u zavisnosti od profila vodomjera.

Ova Odluka će se primjenjivati od 01.12.2013. godine, a kao početno stanje za obračun vode i odvodnje otpadnih voda po gore spomenutim cijenama uzimat će se posljednje očitano stanje na vodomjerima. Odluka o utvrđivanju cijena vodnosnabdijevanja i odvodnje otpadne vode od 16.07.2013. godine prestaje da važi danom primjene nove Odluke.

Podsjetimo, prethodnom odlukom je bilo određeno da se cijena kubika vode do potrošenih pet m3 neće mijenjati. Od pet do deset kubika cijena je bila 1,76 KM, a preko 10 m3 1,95 KM po kubiku.

Vlada je zatražila od KJKP Vodovod i kanalizacija da izvrše dodatne kontrole instalacija kod domaćinstava čija mjesečna potrošnja prelazi 30 kubika vode.

Vlada je posebnim zaključkom zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša da u roku od 90 dana predoči Vladi program mjera sanacije i konsolidacije komunalnih preduzeća u cilju ostvarivanja korektnijeg poslovanja.