BiH
0

Vlada USK-a utvrdila "gornju granicu" plaća direktora javnih ustanova i preduzeća

FENA
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas je prihvatila Prijedlog Odluke o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa rukovođenja ustanova USK-a i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu Kantona.

"Ovom odlukom utvrđeno je da plaće direktora i menadžera u tim javnim ustanovama i preduzećima, ne mogu biti veće od iznosa tri mjesečne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH u prethodna tri mjeseca, prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku", pojasnio je ministar finansija USK-a Zikrija Duraković.

Po njegovim riječima, drugih dodataka na plaću nema, a što se tiče svih ostalih naknada koje nemaju karakter plaće u tim ustanovama i preduzećima, dužni su pridržavati se zakona kojim je to regulirano u svim drugim organima vlasti.

Ministri su danas prihvatili i Strategiju za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u sistem obrazovanja, sa sedmogodišnjim Planom implementacije, koju su partnerski pripremili Ministarstvo obrazovanja USK-a i organizacija Save the Children.

"Strategija ima za cilj unapređenje razvojnog potencijala odgojno-obrazovnih ustanova, osiguranje cjelokupnog sistema podrške djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama, te sistemsko osiguranje kvalitetnog odgoja i obrazovanja", kazao je resorni ministar Adis Muharemović.

U skupštinsku proceduru upućen je i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći. Iz granta za rješavanje stambeno nezbrinutih raseljenih osoba Vlada USK-a pomogla je zbrinjavanje nekoliko porodica, po preporuci centara za socijalni rad.

Na sjednici su razmatrani i prihvaćeni programi rada za 2016. godinu: Poljoprivrednog zavoda, Zavoda za besplatnu pravnu pomoć, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalnog zavoda za prostorno uređenje i planiranje.

Od kadrovskih pitanja Vlada USK-a, na ovoj sjednici, je imenovala privremene školske odbore Srednje poljoprivredne škole "Sanus Futurum" i Gimnazije u Sanskom Mostu.