BiH
12

Vlada USK-a prihvatila ukidanje opisnog ocjenjivanja

FENA
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanoj sjednici u Bihaću uputila je u skupštinsku proceduru Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovnom i srednjem općem odgoju i obrazovanju, koje se tiču načina ocjenjivanja učenika u nižim razredima osnovne škole.

"Na inicijativu Aktiva nastavnika razredne nastave USK-a, temeljenoj na njihovim iskustvima iz prakse, predlažemo ukidanje opisnog ocjenjivanja učenika. Stav je Aktiva da bi opisno ocjenjivanje trebalo ukinuti u drugom i trećem razredu osnovne škole, što bi, smatraju nastavnici, bolje motiviralo učenike. Od drugog razreda učenici bi bili ocjenjivani brojčano, ali bi se dodatno razradio sistem opisnog praćenja napredovanja učenika kroz školovanje", pojasnio je ministar obrazovanja USK-a Adis Muharemović.

Vlada Kantona imenovala je danas i radnu grupu za izradu strategije prema mladima. Naime, Vlada je na jednoj od prethodnih sjednica, donijela zaključak o pokretanju postupka za izradu strategije prema mladima.

Inicijativu za pokretanje procedure izrade strategije je pokrenuo skupštinski zastupnik Kenan Keserović, a premijer USK-a Izudin Saračević naglasio je da operativno-strategijski model djelovanja ovoj vladi mora biti na prvom mjestu, te da će konkretni rezultati takvog rada biti vidljivi kroz nekoliko godina.

Stručnu pomoć u izradi ove strategije već su ponudili iz Instituta za razvoj mladih "Kult".

Prihvaćen je i prijedlog ministra za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a Tahira Nuhića za pokretanje postupka za dostavu ponuda izrade detaljnih energijskih pregleda javnih objekata u vlasništvu Kantona.

Radi se o nastavku uspješnog projekta, kojeg ovo Ministarstvo provodi u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

Izrada detaljnih energijskih pregleda osnov je za kanididovanje projekata utopljavanja objekata prema međunarodnim fondovima.

"Konkretno, prvim projektima utopljavanja javnih objekata, provedenim na području USK-a i primjenom načela energijske efikasnosti stvorene su uštede od 200.000 KM", istakao je ministar Nuhić.

Ministar privrede USK-a Vid Šantić informisao je kolege o stanju u oblastima svog resora, s naglaskom na uočene trendove i rezultate postignute u toku posljednjih sedam mjeseci, odnosno od imenovanja aktualnog saziva izvršne vlasti.

Uočeno je, kako je kazao, da se najviše uradilo u oblasti energetike i rudarstva, te da je vidan napredak u uređenju stanja u oblasti koncesija, što se direktno odražava prihodovanjem u budžet.

Ministar finansija USK-a Zikrija Duraković obavijestio je Vladu o aktivnostima poduzetim za izvršenje odluka Ustavnog suda, koje se odnose na dugovanja prema povjeriocima na osnovu pravosnažnih sudskih presuda.

Ustavni sud je konstatirao da Vlada USK-a, u skladu s finansijskim mogućnostima, čini napore u cilju kontinuirane provedbe ovih odluka, da je izrađena Centralna evidencija potraživanja svih povjerilaca, sačinjena prema datumu njihovog izvršnog naslova s evidentiranim isplatama, redoslijedom dalje isplate i koja je dostupna povjeriocima, kako bi se izbjegle sumnje da nekome može biti izvršena isplata prije nego što je njegov izvršni naslov došao na red.

Po njegovim riječima, Kanton je tužilo 10.567 budžetskih korisnika, a zatečena dugovanja, po ovom osnovu, već su dosegla iznos od 67,2 miliona KM.

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike dobilo je saglasnost za ponovno raspisivanje oglasa za izbor člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (ZZO FBiH) s područja USK-a.

Na prijedlog resornog ministra Ibrahima Kajtazovića imenovani su i upravni odbori Lječilišta Gata i Doma zdravlja Bosanska Krupa.