BiH
2

Vlada USK-a razriješila dužnosti policijskog komesara Ramu Brkića

FENA
Ramo Brkić (Foto: CIN)
Ramo Brkić (Foto: CIN)
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanoj sjednici usvojila je rješenje o razrješenju dosadašnjeg policijskog komesara Rame Brkića, koji je zajedno sa još 21 osobom uhapšen u decembru 2010. godine u okviru akcije "Kastel".

"Razriješili smo ga dužnosti s obzirom da su se za to stekli svi zakonski preduvjeti, a jednostavno i zbog potreba rada službe bilo je nužno da se ovo privede kraju, kako bi se moglo pristupiti objavi konkursa u skladu sa važećim propisima o izboru i imenovanju novog komesara", kazao je ministar unutarnjih poslova USK-a, Šefik Smlatić.

Ministri su danas usvojili i izvještaj o izvršenju budžeta USK-a za prvih 6 mjeseci ove godine.

"Prihodi su manji u odnosu na isti izvještajni period prošle godine i ostvareni su u iznosu od 74,36 posto u odnosu na plan, što je nešto više od 77,1 milion KM", kazala je ministrica financija USK-a, Azemina Helić.

Prema njenim riječima, najveći podbačaj u odnosu na plan su prihodi od indirektnih poreza koji su umanjeni u iznosu od 4,6 miliona maraka. Sem toga, kako je naglasila, mart je po ostvarenju prihoda, u odnosu na prošlu godinu bio manji za više od 3 miliona maraka, što se odrazilo i na dalje prikupljanje sredstava u budžetu.

Vlada je danas izvršila i preraspodjelu sredstava u budžetu za plate zaposlenima u predškolskim ustanovama. Prema riječima ministrice Helić, plate za juni dobit će sutra, a obezbjeđena su i sredstva za julsku platu, kako bi je dobili kad i ostali budžetski korisnici.

Na današnjoj sjednici prihvaćene su i informacije o sigurnosnoj situaciji, stanju sigurnosti u saobraćaju i maloljetničkoj delikvenciji na području USK-a u prvoj polovini ove godine.

"Ono što želim da istaknem obuhvatajući ove sve tri informacije jeste činjenica da imamo smanjenje, odnosno pad krivičnih djela, prije svega u oblasti maloljetničke delikvencije za 29,8 posto, što je jedan izuzetno velik pomak u smislu poboljšanja stanja u toj oblasti", istakao je ministar Smlatić.

U ukupnom broju krivičnih djela, postotak onih koja su počinili maloljetnici je 5,6 posto, što je prema riječima Smlatića, ispod evropske razine. Prema njegovim riječima, smanjen je i broj saobraćajnih nesreća po svim oblicima i strukturama, a ukupno stanje sigurnosti u USK-u i pored veoma teške ekonomske situacije sa kojom se susrećemo, je zadovoljavajuće. Mišljenja je da će se u narednom periodu, kada se privede kraju penzionisanje grupe policajaca, koji su već davno stekli uvjete za penziju, te na njihova mjesta zaposle mladi ljudi, po 10 policajaca i kriminalista, stvoriti još bolji uvjeti za rad i efikasnost policije.