BiH
0

Vlada USK-a: Kanton u dubiozi u visini godišnjeg budžeta

FENA
Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Izudin Saračević i ministar finansija Zikrija Duraković su danas na pres-konferenciji upoznali novinare o zatečenom stanju nakon preuzimanja vlasti i odlukama koje su donijeli na prvim sjednicama Vlade, održanim u četvrtak.

Ocijenjeno je da je financijska situacija u USK-u izuzetno teška i složena te zahtijeva hitne mjere ušteda na svim nivoima.

"Na dan 13. februara ove godine kad smo mi konkretno počeli da radimo, u budžetu je evidentirano 32.550.246 KM duga iz prethodnih godina po raznim osnovama, od čega je 28 miliona iz 2014. i 4,4 miliona maraka iz 2013. godine", istakao je ministar finansija USK-a Zikrija Duraković.

Po njegovim riječima, evidentiran je i dug od 15.340.000 KM za namjenska sredstva Civilnoj zaštiti, Ministarstvu poljoprivrede i po tzv. escrow računu. Ova sredstva bivša Vlada je svojim odlukama pozajmila i upotrijebila u novčane tokove, a definirano je da se vrate iz prihoda 2015., što je sasvim u suprotnosti, jer je datum za vraćanje bio 31. decembar prošle godine.

Duraković dodaje da u ovoj godini dolaze na naplatu i četiri tranše kredita s MMF-om, plus jedna, koja je dospjela na naplatu u okotbru 2014., a nije plaćena. Taj dug, uz obaveze s ostalim kreditima, što kamata, što glavnice, iznosi oko pet miliona KM.

Dug po izvršnim sudskim presudama prešao je 65 miliona maraka bez kamata, a ukoliko se one računaju prelazi 100 miliona KM. Prema ovim podacima, kako je rečeno, USK je u dubiozi za čitav jedan godišnji kantonalni budžet.

Prava slika stanja bit će poznata nakon izvještaja revizorskih timova, čiji je dolazak najavio premijer Kantona Izudin Saračević.

"Nama predstoje aktivnosti na angažiranju jedne revizorske kuće, koja će dubinski sagledati kompletno stanje u proteklom četverogodišnjem periodu, tako da bismo na bazi tih rezultata onda mogli poduzimati određene kvalitetne korake", istakao je Saračević.

Prve konkretne aktivnosti na uštedama, Vlada je već poduzela, izmjenom dosadašnjih odluka, ali i ukidanjem pojedinih, koje su se odnosile na troškove sjednica Kolegija, raznih komisija, nagrađivanja državnih službenika i korištenja mobitela.

"Samo po ovom osnovu, Vlada je uštedjela više od pola miliona maraka na godišnjem nivou", kazao je ministar Duraković.