{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada ukida vanredno stanje u RS-u

A
26.5.2014. u 09:25
5
3
Vlada ukida vanredno stanje u RS-u
5
Vlada ukida vanredno stanje u RS-u
Vlada RS-a na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije donijet će danas odluku o ukidanju vanrednog stanje na cijeloj teritoriji ovog bosnaskohercegovačkog entiteta.
Premijerka RS-a  Željka Cvijanović saopštila je da će odluka o vanrednom stanju ostati na snazi u Doboju i Bijeljini, te u Vukosavlju, Modriči, Šamcu, Srebrenici, Kostajnici, Donjem Žabaru, Petrovu i Šekovićima. 

Republički štab donio je i naredbu o prestanku važenja naredbi o imenovanju generala Momira Zeca za povjerenika za grad Doboj i generala Milorada Kutlešića za povjerenika za opštinu Šamac. Generali su istom naredbom imenovani za koordinatore za grad Doboj i opštinu Šamac. 

S ciljem otklanjanja posljedica izazvanih poplavama, zvaničnici RS-a, saopštila je Cvijanović, vodili su intenzivne razgovore  sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija, EU i drugih organizacija radi sagledavanja kreiranja određenih mjera pomoći u narednom periodu. 

Uz to uz saglasnost socijalanih partnera,  sindikata i poslodavaca, te predstavnika vlasti u lokalnim zajednicama, najavila je premijerka RS-a "Vlada će kreirati paket mjere za koje će tražiti da budu usvojene u Narodnoj skupštini RS-a“.

 Na području Banje Luke završeno je anketiranje građana u poplavljenim dijelovima grada s ciljem izrade socijalne karte. Pokazala ja da je na području grada 2.469 domaćinstava bilo poplavljeno.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović saopštio je da će danas  biti poznati podaci o broju stanovnika na područjima ugroženim poplavama, što je veoma značajno za pružanje pomoći u saniranju objekata i vraćanje normalnom životu u dijelovima grada koji su bili zahvaćeni poplavom. 

"Za sada je poznato i da je sedam stambenih objekata na području grada direktno ugroženo klizištima i da će ti objekti narednih dana najvjerovatnije morati biti iseljeni", rekao je Gavranović i dodao da je na području Banjaluke aktivno oko 50 klizišta. 

Na području Banje Luke imenovana je i komisija za prijem, planiranje i distribuciju humanitarne pomoći, a što znači da će svu pomoć koja bude uručena na terenu morati potpisati i njeni primatelji.

Na širem području grada Bijeljina voda se još nije vratila u svoje korito.

Najteža situacija je u Velinom Selu. U vodi pluta ogroman broj uginulih životinja, a u tom selu na jedinoj suhoj adi ostalo je desetak stanovnika koji čuvaju preostalu stoku.

Oni su upozorili da stoka na otvorenom bez zdravstveno ispravne hrane i vode neće dugo preživjeti, te da prijeti ozbiljna zaraza koja bi se iz Velinog Sela mogla proširiti vodom i na ostala područja.

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: