Redovna sjednica
55

Vlada u Sarajevu danas o izuzimanju KCUS-a iz moratorija na zapošljavanje

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo će na današnjoj sjednici razmatrati izuzimanje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) iz moratorija na zapošljavanje. Ovakav prijedlog našao se na dnevnom redu nakon što je doveden u pitanje prijem sepcijalizanata i potrebnog ljekarskog kadra u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić zvanični je predlagač tačke dnevnog reda koja glasi "Prijedlog zaključka o izuzimanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu iz moratorija na zapošljavanje".

Uvođenje moratorija najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Bosni i Hercegovini pokazalo se kao problem nakon što je doveden u pitanje prijem 46 doktora medicine i magistara farmacije na specijalizaciju, a o čemu je Klix.ba prvi pisao.

Naime, Vlada KS u odluci o uvođenju moratorija jasno je precizirala kako resorni ministri mogu dati saglasnost za zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme "najduže do godinu dana". Na taj način praktično je onemogućeno zapošljavanje specijalizanata s obzirom na to da najkraća specijalizacija ljekara traje četiri godine.

O ovom problemu otvoreno je govorila i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović koja se krajem januara ove godine sastala s predsjednikom Vlade Kantona Sarajevo Edinom Fortom kako bi iznašli rješenje koje ne bi išlo na štetu građanima KS.

Uvođenje moratorija zdravstvenim ustanovama bh. javnost je problematizovala i kroz sve češći odlazak ljekara u inozemstvo, odnosno na način da se ovakvim odlukama medicinski radnici samo stimulišu da napuste zdravstvene ustanove i rad nastave u zemljama razvijene Evrope.

Kantonalna vlada će na današnjoj sjednici razmatrati i Program obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja 2019. godine te programe rada i finansijske planove Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za medicinu rada, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, Zavoda za bolesti ovisnosti i Zavoda za sportsku medicinu Kantona Sarajevo.

Ministar privrede KS Haris Bašić predlagač je Prijedloga odluke o stavljanju van snage Odluke o izmjenama Statuta Turističke zajednice Kantona Sarajevo iz 2018. godine, dok je ministrica za obrazovanje Zineta Bogunić predlagač tačke dnevnog reda "Prijedlog zaključka o usvajanju kapitalnih projekata iz nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo".

Na dnevnom redu naći će se i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti za prijem 15 državnih službenika i 11 namještenika u Kantonalni sud u Sarajevu, čiji je izvjestilac ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić, kao i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti Ministarstvu finansija za prijem u radni odnos jednog državnog službenika na neodređeno vrijeme, a čiji je izvjestilac ministar finansija KS Amel Kovačević. Pored ovih prijedloga, Vlada KS razmatrat će i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti za popunu upražnjenih radnih mjesta u Kantonalnoj upravi civilne zaštite.