Oštre osude
0

Vlada u Goraždu zatražila da se kazne počinioci napada na Aladža džamiju

FENA
Oštećenja na munari Aladže (Foto: E. A./Klix.ba)
Oštećenja na munari Aladže (Foto: E. A./Klix.ba)
Povodom napada na Aladža džamiju u Foči danas je reagirala i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća.

U svoje i u ime Vlade u Goraždu, Obuća je uputila pismo načelniku Općine Foča Milanu Vukadinoviću, u kojem se oštro osuđuje ovaj napad i traži da se kazne njegovi počinioci.

"Veoma me je uznemirila i ražalostila vijest o napadu na Aladža džamiju i podsjetila na prizore iz ne tako davne prošlosti za koje sam se nadala da su zavijek prevaziđeni u stremljenju rukovodstva vaše općine da izgradi moderan i prosperitetan grad, u kojem je moguć suživot svih njenih stanovnika. U svoje i uime Vlade BPK Goražde, oštro osuđujem počinioca ili počinioce ovog napada koji se desio uoči jedne, za vjernike islamske vjere posebne noći, Lejletu-r-regaiba, noći želja i nade", navela je Obuća.

Vjeruje da će i lokalne zajednice poduzeti sve neophodne mjere i radnje kako bi se počinioci ovog nedjela priveli pravdi.

"Nažalost, ovakvi primjeri za koje se nadam da će ostati samo pojedinačan incindent i da neće naići na plodno tlo u vašoj općini, ne doprinose izgradnji dobrih međuljudskih i međususjedskih odnosa. Vjerujem da ćete svojim djelovanjem doprinjeti stvaranju povjerenja u institucije vaše općine te vratiti osjećaj sigurnosti povratničkoj bošnjačkoj populaciji koji je ovakvim činom ozbiljno narušen. Pucanj u Aladža džamiju, kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, koja je na listi spomenika svjetske baštine UNESCO-a, ujedno je i pucanj u grad Foču i sigurna sam da ste toga svjesni", navodi u pismu načelniku Foče premijerka Aida Obuća.