|

Vlada Tuzlanskog kantona ispunila 85 posto obaveza

Vlada Tuzlanskog kantona ispunila 85 posto obaveza
0
F
FENA
28.12.2009. u 20:56
0
komentara
0

dijeljenja
Vlada Tuzlanskog kantona ispunila 85 posto obaveza Tuzla
Vlada Tuzlanskog kantona je u devet mjeseci rada 2009. godine zabilježila blagi rast vlastite efikasnosti ispunivši 85 posto svojih programskih obaveza.
U ovom periodu je usvojila dvije vrlo značajne strategije - razvojnu strategiju i strategiju zapošljavanja, kao i set antirecesionih mjera, ali pretjeranog razloga za zadovoljstvo ne bi trebala imati jer u istom periodu za 23.000 djece nezaposlenih roditelja nije isplaćen niti jedan dječiji dodatak.

Podaci su ovo koje su danas u Tuzli prezentirali predstavnici Centra civilnih inicijativa Tuzla ocjenjujući ovogodišnji rad zakonodavne i izvršne vlasti ovog kantona.

Kako navode u izvještaju, Vlada je pokazala da nema viziju rješavanja ovog problema i da će prilikom usvajanja budžeta TK za 2010. godinu kontinuirana isplata dječijih dodataka biti svojevrstan test inteligencije i moralne kredibilnosti za resornog ministra Faruka Vikala i Vladu TK.

Vlada je u proteklom periodu imala i problem sa produkovanjem zakona jer od 13 planiranih šest nije utvrđeno a pet zakona je vraćano na doradu.

Dobrim potezom Vlade se može smatrati da je i bez pomoći neaktivnog Ekonomsko-socijalnog vijeća uspješno okončala dijalog sa sindikatima i ispunila uslove oko kreditnog zaduženja kod MMF-a.

Inače, Vlada je na 42 održane sjednice od 105 planiranih mjera realizovala 89.

„Čak deset zakona Vlada je razmatrala kao neplanirane i ako ih uporedimo sa sedam razmatranih iz plana primjećuje se da bi u narednoj godini morala poraditi na dizanju kvaliteta planiranja. Kada je produkcija zakona u pitanju, najveći problem ima Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta koje zbog problema s kadrovima kasni u izradi tri zakona“, kazali su u CCI-u Tuzla.

Skupština Tuzlanskog kantona je od planiranih 60 mjera razmatrala 42, čime je ispunila tek 70 posto plana.

Rad Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je održala 11 sjednica, karakterisao je nekontinuiran tok i često održavanje sjednica u nastavcima. Nizak nivo intenziteta u radu Skupština je zabilježila upravo u trećem kvartalu svog rada, kada je za tri mjeseca razmotrila svega 10 mjera.

Ovako skroman učinak je bio i za očekivati jer se loš odnos jednog broja poslanika prema poslaničkim obavezama nastavio, pa čak i pojačao. U tom smislu kuriozitet svakako predstavlja odnos prema poslaničkim obavezama trojice poslanika Fahira Subašića i Kazafera Bečića koji su kasneći na sjednice kumulativno nabrali čak po 17 sati plaćenog nerada i poslanika Šefika Begića koji nije prisustvovao na čak 10 sjednica ili njihovih nastavaka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.