BiH
0

Vlada Tuzlanskog kantona ispunila 85 posto obaveza

FENA
Tuzla
Tuzla
Vlada Tuzlanskog kantona je u devet mjeseci rada 2009. godine zabilježila blagi rast vlastite efikasnosti ispunivši 85 posto svojih programskih obaveza.

U ovom periodu je usvojila dvije vrlo značajne strategije - razvojnu strategiju i strategiju zapošljavanja, kao i set antirecesionih mjera, ali pretjeranog razloga za zadovoljstvo ne bi trebala imati jer u istom periodu za 23.000 djece nezaposlenih roditelja nije isplaćen niti jedan dječiji dodatak.

Podaci su ovo koje su danas u Tuzli prezentirali predstavnici Centra civilnih inicijativa Tuzla ocjenjujući ovogodišnji rad zakonodavne i izvršne vlasti ovog kantona.

Kako navode u izvještaju, Vlada je pokazala da nema viziju rješavanja ovog problema i da će prilikom usvajanja budžeta TK za 2010. godinu kontinuirana isplata dječijih dodataka biti svojevrstan test inteligencije i moralne kredibilnosti za resornog ministra Faruka Vikala i Vladu TK.

Vlada je u proteklom periodu imala i problem sa produkovanjem zakona jer od 13 planiranih šest nije utvrđeno a pet zakona je vraćano na doradu.

Dobrim potezom Vlade se može smatrati da je i bez pomoći neaktivnog Ekonomsko-socijalnog vijeća uspješno okončala dijalog sa sindikatima i ispunila uslove oko kreditnog zaduženja kod MMF-a.

Inače, Vlada je na 42 održane sjednice od 105 planiranih mjera realizovala 89.

„Čak deset zakona Vlada je razmatrala kao neplanirane i ako ih uporedimo sa sedam razmatranih iz plana primjećuje se da bi u narednoj godini morala poraditi na dizanju kvaliteta planiranja. Kada je produkcija zakona u pitanju, najveći problem ima Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta koje zbog problema s kadrovima kasni u izradi tri zakona“, kazali su u CCI-u Tuzla.

Skupština Tuzlanskog kantona je od planiranih 60 mjera razmatrala 42, čime je ispunila tek 70 posto plana.

Rad Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je održala 11 sjednica, karakterisao je nekontinuiran tok i često održavanje sjednica u nastavcima. Nizak nivo intenziteta u radu Skupština je zabilježila upravo u trećem kvartalu svog rada, kada je za tri mjeseca razmotrila svega 10 mjera.

Ovako skroman učinak je bio i za očekivati jer se loš odnos jednog broja poslanika prema poslaničkim obavezama nastavio, pa čak i pojačao. U tom smislu kuriozitet svakako predstavlja odnos prema poslaničkim obavezama trojice poslanika Fahira Subašića i Kazafera Bečića koji su kasneći na sjednice kumulativno nabrali čak po 17 sati plaćenog nerada i poslanika Šefika Begića koji nije prisustvovao na čak 10 sjednica ili njihovih nastavaka.