Sumnja se da je primio mito
0

Vlada TK suspendovala policijskog komesara

Piše: D. Brkić
Nedim Mutapčić
Nedim Mutapčić
Vlada TK, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Bege Gutića, danas je donijela rješenje o privremenoj suspenziju policijskog komesara Nedima Mutapčića. Suspenzija će trajati sve do okončanja disciplinskog postupka, koji se protiv Mutapčića vodi pred Nezavisnim policijskim odborom.

Ministar Gutić je izjavio kako je suspenzija donesena zbog želje da se disciplinski postupak vodi na objektivan način i zaštite ugleda MUP-a TK i Vlade TK.

"Zbog više povreda službene dužnosti ja sam 18. augusta 2011. godine dostavio Nezavisnom odboru Skupštine TK prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka i privremenu suspenziju policijskog komesara. Nezavsni odbor je, nakon razmatranja mog prijedloga, donio zaključke o postojanju osnova sumnje da je policijski komesar u dva slučaja počinio teže povrede službene dužnosti”, pojasnio je ministar Gutić.

Inače, na dušu komesara Mutapčića ide saobraćajna nesreća iz jula prošle godine kada je slupao službeni automobil, a kap koja je prelila čašu su sumnje da je primio mito od supruge osuđenog kriminalca Sedineta Karića zvanog Sido. Sve to biti će predmet istraga i provjera.

Odluka o suspenziji stupa od danas na snagu, a suspendiranom komesaru Mutapčiću, bit će oduzeto naoružanje, legitimacije, uniforma i druga materijalno – tehnička sredstva. Odlučeno je da komesar Mutapčić dobije platu u iznosu 85 posto dosadašnje, a na njegovo mjesto do okončanja disciplinskog postupka dolazi načelnik sektora kriminalističke policije Zahid Selimbašić.