BiH
0

Vlada TK: Riješen dugogodišnji problem Tuzla Kvarca

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada TK donijela je Odluku kojom se prihvata zapisnik o međusobnom usaglašavanju potraživanja i obaveza između privrednog društva Tuzla Kvarc i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK.

Po riječima ministra industrije, energetike i rudarstva TK Srđana Mićanovića, ovom Odlukom stvoreni su pravni preduvjeti da se potraživanja za ovu firmu knjiže u Ministarstvu finansija, za ukupan period, a i za period od 2010.-2015. godine, kada je vršena nelegalna eksploatacija kvarcnog pijeska.

Tuzla Kvarc će, navodi Mićanović, na ime duga za period od 2010.do 2015. godine, kada su vršili ilegalnu eksploataciju kvarcnog pijeska uplatili iznos od 114.314 KM.

Na to će se obračunati i zakonske kamate koje iznose 13.180 KM.

Napomenuo je da je Tuzla kvarc u cjelosti izmirio Protokol potpisan prošle godine, navodeći da je prije 15 dana ova firma uplatila 112.000 KM za period od 2005.do 2010.godine, i time ispunila ono što je od nje traženo, dodavši da su ostale neisplaćene kamate koje iznose 8.323 KM.

Mićanović ističe da bi Tuzla Kvarc trebao u narednim danima uplatiti i sredstva u iznosu 132.000 KM kao i sudske troškove za vođenje postupaka.

Ovim smo napravili formalno pravne pretpostavke da razriješimo dugogodišnji problem, zaključuje Mićanović.

Naglasio je da se pojavio strateški partner Tehnograd Company, koji je uspio pomoći Tuzla kvarcu da izmiri dugovanja.

I tokom protesta radnika ove firme napominjali smo da tražimo od ove firme da se dovede u zakonske okvire, da ima protočni račun, što je sada uz pomoć Tehnograd Companya i učinjeno, kaže Mićanović.

Ocijenio je da se očekuje da se u što skorijem periodu izvrše knjiženja i uplate sredstva, te se nastavi gdje se stalo u dodjeli koncesija, kako bi Tuzla kvarc počeo eksploatirati mineralnu sirovinu na legalan način.

Tuzla Kvarc je i prihvatio u pomenutom zapisniku da je vršio nelegalnu eksploataciju mineralne sirovine, što će biti olakšavajuća okolnost u vođenju sudskih postupaka koji se vode u sudskim organima, dodaje on.