BiH
39

Vlada TK nema novca ni za podsticaje poljoprivredi, a kamoli za protivgradnu zaštitu

Piše: E. G.
Grad i velike količine kiše koje padaju svake godine na proljeće na području Tuzlanskog kantona nanesu ogromne štete. Poljoprivrednici iz Gradačca prošle godine su pretrpjeli ogromnu štetu, a u proteklih nekoliko dana grad je ponovo pogodio to područje.

Prošle godine je gotovo u potpunosti bio uništen urod voća i povrća, a na objektima je pričinjena velika materijalna šteta. Općina Gradačac je od rijetkih u FBiH koja ima protivgradnu zaštitu i uvezana je u sistem protivgradne zaštite od Bosanske Gradiške do Bijeljine. Iako takva što može u značajnoj mjeri zaštiti usjeve, pa i stambene objekte, Tuzlanski kanton je nema na cijelom svom području, premda se svake godine ponavlja isti scenario sa uništavanjem poljoprivrednih usjeva.

Jako nevrijeme praćeno gradom zahvatilo je jučer u poslijepodnevnim satima područja Ugljevika, Lopara, Bijeljine, Zvornika i Bratunca, pa je reagirala i Protivgradna preventiva RS-a. Ispaljeno je više od 80 protivgradnih raketa čime su, kažu u Protivgradnoj preventivi tog entiteta suzbijene katastrofalne štete.

Zajedničko djelovanje RS i TK

Ispaljivanje protivgradnih raketa u općinama RS-a koje graniče sa Tuzlanskim kantonom ponukalo je Tuzlake na spekulacije da je to uzrok nevremena koje je zadesilo područje na kojem žive, međutim u Protivgradnoj zaštiti RS-a kažu da se nevrijeme u TK i ispaljivanje raketa ne može dovesti u vezu.

"Dejstvo se odražava samo na onom području gdje se ispaljuju rakete i ne može se odraziti na pojave nevremena na nekom drugom mjestu. Sva dejstva koja smo izveli su bila uspješna. Najveći problem proteklih dana, pogotovo na istoku Semberije, je predstavljalo nevrijeme koje je zadesilo Tuzlanski kanton, jer tamo nema nikakve protivgradne zaštite. Tu se generišu oblaci, stvara se grad i prelazi na branjeno područje. Mi možemo malo smanjiti štetu, ali ne možemo razbiti onaj grad koji se već stvorio nad Tuzlanskim kantonom", krekao je za Klix.ba Tihomir Dejanović, portparol Javnog preduzeća Protivgradna preventiva RS-a.

Dejanović kaže da je to preduzeće nekoliko puta nudilo vlastima TK da se uključe u sistem zaštite od grada.

"Problem je evidentan. Znamo da je Semberija žitnica Bosne i Hercegovine i tamo su najveće poljoprivredne površine, s toga se trudimo da i TK uvedemo u sistem protivgradne zaštite da bi se još bolje zaštitili. Konstantno se dešava da se generišu ti oblaci iznad TK-a, pa i ovo nevrijeme koje je zadesilo Gradačac došlo je iz pravca TK. Gradačac jeste u sistemu protivgradne zaštite, kao jedna od općina iz Federacije. Sistem koji je kompaktan sa našim postoji u Hrvatskoj i Srbiji, na njih se dalje nastavlja sistem u Mađarskoj. U TK nisu takvo nešto ni odbili ni prihvatili", dodaje Dejanović.

Nema novca za zaštitu od grada

U Tuzlanskom kantonu kažu da su voljni biti dio projekta, ali da za takvo nešto jednostavno nemaju novaca. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Edin Ajanović za Klix.ba je kazao da je prošle godine predviđeno sufinansiranje protivgradnih mreža, a ranije je TK sufinansirao i protivgradnu odbranu.

"Mi učestvujemo aktivno u tome, samo što je područje ogromno, a novca nedovoljno. Zadnje dvije godine su desetkovale poljoprivredu ovdje, stradale su općine Gradačac, Srebrenik, Čelić... Jučer je bio problem u susjednim općinama u RS-u poput Ugljevika i Lopara. Što se tiče protivgradne zaštite u TK je imaju općine Srebrenik, Gradačac, Gračanica... One su pokrivene dijelom iz Federacije, dijelom iz RS-a i tu postoji jako dobra saradnja. Sistem je razrađen, ali je to nedovoljno. Mi smo pokrili širi pojas, pogotovo uz rijeku Savu. Nekada se ne uspije razbiti takav oblak i on prođe određenim koridorom i jednim dijelom uništi usjeve. Da bi mi pokrili kompletan Tuzlanski kanton trebala bi nam ogromna sredstva", kaže Ajanović.

Ministar ističe da je bilo razgovarasa poljoprivrednicima i o protivgradnoj zaštiti, ali da to ne pije vode sve dok u budžetu ne bude novaca. Tuzlanski kanton također poljoprivrednicima za prošlu godinu nije isplatio ni marku poticaja. Koliko bi tačno koštalo pokrivanje cijelog područja TK protivgradnom zaštitom u ovom momentu nadležni ne mogu tačno reći.

"Postoji interes cijele Vlade TK, a i Civilne zaštite da se uđe u takav projekat, ali sada je to neizvodivo", dodaaje Ajanović.