Nastavljena 22. sjednica
0

Vlada TK finansijski podržala sportiste

FENA
Tuzla
Tuzla
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) danas je održala nastavak 22. redovne sjednice, a koja je prekinuta 21. oktobra.

Vlada Kantona je dala saglasnost na prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o broju studenata za upis u I godinu prvog ciklusa studija na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli.

Naime, kako je definirano prijedlogom Odluke Senata, visina školarine za vanredne studente, odnosno studente koji studiraju uz rad, koji obnavljaju prvu godinu studija ili upisuju svaku narednu godinu studija na Visokoj medicinskoj školi pri Medicinskom fakultetu u Tuzli iznosi 900 KM, a na Visokoj poslovnoj školi pri Ekonomskom fakultetu i Pravnom fakultetu iznosi 750 KM.

Za vanredne studente koji prvi put upisuju prvu godinu studija visina školarine ostaje 1.350 za Visoku zdravstvenu školu i 900 KM za Visoku poslovnu školu i Pravni fakultet.

Vlada je također danas dala saglasnost na Program raspodjele sredstava za sufinansiranje i ostvarivanje javnog interesa Tuzlanskog kantona u oblasti tjelesne kulture i sporta za 2011. godinu.

Ukupan iznos sredstava raspodijeljen je tako da su nosioci sportskih aktivnosti koji su aplicirali na jvni poziv dobili sredstva u ukupnom iznosu do 1.131.489 KM. Za dodjelu jednokratnih stipendija i nagrada vrhunskim, kvalitetnim i perspektivnim sportistima, planirano je 40.000, za redovno finansiranje rada kantonalnog Savjeta za sport, izdvojeno je 17.740 KM, dok je za redovno finansiranje Sportskog zaveza TK-a izdvojeno 33.900 KM.

Kada su u pitanju nosioci sportskih aktivnosti, najveće iznose dobili su JP Sportsko-kulturno privredni centar «Mejdan» za pružanje usluga korištenja objekta za trenažni proces - 130.000 KM, JU Gradski stadion «Tušanj» Tuzla za finansiranje sportskih objekata za realizaciju trenažnog i programa «Vježbanjem do zdravlja» 80.000, 39.000 dobio je Savez sjedeće odbojke i invalidnih lica Tuzlanskog kantona za takmičenje u Premier, I. i II. ligi sjedeće odbojke BiH, dok je Nogometni klub «Zvijezda» Gradačac dobio 44.000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je za direktora Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, na period do 60 dana, privremeno imenovala Adema Šehidića.