BiH
0

Vlada SAD-a u donirala specijalističku opremu Graničnoj policiji BiH

FENA
Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine (GPBiH) Vinko Dumančić danas je u Glavnom uredu GPBiH primio Christophera Milama, regionalnog savjetnika EXBS Programa Vlade SAD-a za BiH, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

Ovom prilikom je, uime Vlade SAD-a, Christopher Milam Graničnoj policiji BiH donirao sofisticiranu opremu najnovije generacije za detekciju krijumčarene robe i specijalističku opremu za nadzor graničnog pojasa u vrijednosti oko 60.000 KM.

Među doniranom opremom nalaze se dvogledi za noćno osmatranje, termovizijske i termalne infracrvene kamere, GPS uređaji za vozila, fiber optički uređaji sa digitalnom kamerama i drugo.

Milam je iskazao zadovoljstvo zbog srdačne dobrodošlice, pritom istaknuvši da će donirana oprema povećati efikasnost u radu pripadnika GPBiH i smanjiti vrijeme potrebno za pregled vozila na graničnim prijelazima.

Istaknuo je i spremnost EXBS Programa da i u narednom periodu jača kapacitete GPBiH na sličan način.

EXBS Program za kontrolu izvoza i sigurnost granica Biroa za međunarodnu sigurnost i sprečavanje širenja naoružanja Vlade SAD-a će u septembru i oktobru 2012. godine organizirati regionalnu specijalističku obuku "Tehnike pretraživanja skrivenih odjeljaka na velikim transportnim vozilima" za policijske službenike iz Srbije, Hrvatske i BiH, koju će, između ostalih, pohađati i 12 pripadnika GPBiH i dva pripadnika SIPA-e, saopćeno je iz Glavnog ureda GPBiH.