BiH
44

Vlada SAD-a kupuje 13 čamaca za evakuaciju stanovništva u BiH

SRNA
Zbog poplava koje su zadesile BiH, Vlada SAD dodijelit će 50.000 dolara za nabavku neophodnih potrepština koje su identifikovali Ministarstvo sigurnosti BiH i Crveni krst BiH, uključujući 13 motornih čamaca za evakuaciju stanovništva iz područja koja su najviše ugrožena poplavama.

Oprema je nabavljena posredstvom kancelarija za pomoć zemljama pogođenim elementarnim nepogodama pri Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) i stići će u BiH sutra, saopšteno je iz američke Ambasade u BiH.

Sedam čamaca će biti dodijeljeno Federaciji BiH, a šest Republici Srpskoj.

Zbog strašnih poplava u cijeloj BiH, uzrokovanih obilnim kišama, Vlada SAD radi sa institucijama vlasti BiH i Crvenim krstom na dostavljanju humanitarne pomoći najugroženijem stanovništu.

Otpravnik poslova Ambasade SAD Nicolas Hill izdao je 15. maja proglas o elementarnoj nepogodi da bi podržao hitne mjere pomoći.

Vlada SAD nastavlja hitne aktivnosti da bi identifikovala i druge mogućnosti vojne i civilne podrške mjerama pomoći i spremna je dostaviti dodatnu pomoć, kako se budu identifikovale nove potrebe.

Iz američke Ambasade poručuju da su SAD uz građane BiH u ovim teškim okolnostima.