BiH
834

SAD će pomoći BiH da prebrodi katastrofu sa poplavama

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnici Američke ambasade u Sarajevu večeras su održali sastanak sa predstavnicima naše zemlje u Operativno-komunikacijskom centru Ministarstva sigurnosti BiH kako bi dobili saznanja o tome na koji način SAD mogu pomoći BiH nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju.

"Situacija u BiH je veoma teška i mi predano pratimo šta se dešava. U vezi s tim smo u kontaktu sa našom Vladom u Vašingtonu, kao i sa ljudima iz evropske komande oružanih snaga SAD-a u Štutgartu. Večeras nam je došao kolega iz američkog Ureda za pomoć stranim zemljama koje su zadesile elementarne nepogode, Dana Chivers, da procijeni situaciju i utvrdi koju vrstui pomoći možemo pružiti BiH u ovom trenutku", kazao je novinarima otpravnik poslova u Američkoj ambasadi u Sarajevu Nicholas Hill.

On je dodao kako jako blisko sarađuju sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom sigurnosti BiH, kao i da su Amerikanci već poduzeli određene korake na pomoći bh. narodu u ovoj katastrofi.

"Već smo obezbijedili čamce za evakuaciju, a u transportu su konvoji iz Italije sa dodatnim potrepštinama za građane BiH. Još će toga doći, a večeras smo tu kako bismo utvrdili u kojoj količini i obimu je potrebna naša pomoć", kazao je Hill, dodajući kako u ovom trenutku ne može iznositi više detalja o američkoj pomoći našoj zemlji u ovoj situaciji.