Donacija od četiri miliona dolara
0

Vlada SAD-a donirala deminerske robote OS BiH

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vlada SAD-a putem FMS programa (Foreign Military Service) donirala je deminerskim jedinicama OS BiH deminerske robote u vrijednosti 4.056.000 američkih dolara, a oprema je isporučena danas u kasarni "Rajlovac OS BiH.“ Isporučena oprema predstavlja vrhunac tehnologije u oblasti deminiranja, s kojom su opremljene najmodernije deminerske jedinice u svijetu. Krajnji korisnik u OS BiH će biti Četa za NUS (neeksplodirana ubojna sredsta) Brigade taktičke podrške OS BiH, čiji su se pripadnici s ovom opremom susretali u Iraku za vrijeme obavljanja misije "Iračka sloboda“.

Donirana savremena oprema doprinijet će uspješnoj realizaciji godišnjeg plana uništenja NUS-a i MES-a (minsko-eksplozivnih sredstava) na poligonu Glamoč i umnogome će biti smanjen rizik u realizacijama akitvnosti uništavanja ovih sredstava.

Isporuci opreme prisustvovali su predstavnici Odjela za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH (ODC), Brigade taktičke podrške i Glavne logističke baze OS BiH.

Ovo je dosad najvrijednija donacija koju je Vlada SAD donirala Oružanim snagama BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.