BiH
23

Vlada RS zatvorila predstavništvo u Grčkoj

Piše: G. D.
Milorad Dodik u posjeti predstavništvu RS-a u Solunu
Milorad Dodik u posjeti predstavništvu RS-a u Solunu
Predstavništvo RS u Grčkoj, za čiji je rad u ovoj godini planirano 395.000 maraka, zatvoreno je odlukom Vlade RS koja je donesena na sjednici 26. februara.

Predstavništvo je zatvoreno, kako je saopšteno, zbog ekonomske neopravdanosti postojanja. Odlukom predsjednika RS opozvan je i šef Predstavništva u Solunu Vasilios Lampru.

Predstavništvo RS u Grčkoj otvoreno je polovinom 2013. godine i trebalo je osigurati privredne, obrazovne i kulturne kontakte RS i Grčke. Ovo predstavništvo je nakon majskih poplava dostavilo u Zvornik 20 tona namirnica, pitke vode i sredstava za higijenu, a u RS je iz Grčke stigao i jedan doktorski tim. Grci su trebali pomoći RS i u turizmu, drvoprerađivačkoj i metaloprerađivačkoj industriji.

RS sada ima sedam predstavništava u svijetu (Izrael, Rusija, SAD, Srbija, Austrija, Belgija i Njemačka), koja su prošle godine, zajedno sa predstavništvom u Solunu, raspolagala budžetom od 4.030.000 maraka. Prema prvim informacijama, novac namijenjen grčkom predstavništvu bit će preusmjeren u Italiju.