{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS: Zabrana pušenja na javnim mjestima neće utjecati na prihode ugostitelja

F
20.1.2018. u 12:15
2
84
Vlada RS: Zabrana pušenja na javnim mjestima neće utjecati na prihode ugostitelja
2
Vlada RS: Zabrana pušenja na javnim mjestima neće utjecati na prihode ugostitelja
Vlada RS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Republike Srpske (RS) uputila je na usvajanju entitetskom parlamentu Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih proizvoda, u kojem se poziva na iskustva iz drugih zemalja, koja ukazuju da zabrana pušenja na javnim mjestima ne utiče negativno na poslovanje ugostiteljskog sektora.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Poslanici će se o ovom zakonu, kojim se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim prostorima, te na određenim otvorenim prostorima na kojima se okuplja veći broj ljudi, ograničava prodaja duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, ali i definišu kaznene odredbe za nepoštivanje zakona u iznosu od 100 do 15.000 KM, izjasniti na sjednici 6. februara.

Novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM kaznit će se za prekršaj pravni subjekt ako postavi pepeljare i druge posude namijenjene za odlaganje pepela u javnom prostoru na kojem je po ovom zakonu pušenje zabranjeno ili na prodajnom mjestu ne postavi vidno upozorenje o zabrani prodaje duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje osobama mlađim od 18 godina.

Zakonom je predviđeno da će samo u dva slučaja biti omogućeno pušenje u određenim ustanovama i to u namjenskim prostorijama.

"Ukoliko zdravstvene indikacije ukazuju na potrebu pacijenta za pušenjem, u stacionarnim zdravstvenim ustanovama koje se bave liječenjem mentalnih oboljenja, može se dozvoliti pušenje pacijentima u prostorijama namijenjenim za to i u kazneno-popravnim ustanovama za osuđene osobe samo u prostoriji namijenjenoj za pušenje", predviđeno je ovim zakonom.

Između ostalog, definiše se i da će biti zabranjeno korištenje termina "light“, "super light“, "ultra light“, "slim“, "full flavour“, "extra“, "ultra“ i sličnih termina na zbirnim i pojedinačnim pakovanjima duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Nacrtom se zabranjuje i korištenje određenih materija u proizvodnji duhana, duhanskih i ostalih proizvoda kao što su vitamini, arome i drugi aditivi, čijom bi se primjenom stvarala slika da se radi o manje štetnom ili čak korisnom proizvodu.

Vlada će, ukoliko zakon bude usvojen u ovoj formi, na prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite imenovati Komisiju za kontrolu duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u RS, a nadzor nad njegovom primjenom obavljat će komunalna policija, inspekcija rada, prosvjetna, tržišna i zdravstvena inspekcija.

U obrazloženju su naveli da je osnovni razlog za usvajanje zakona podizanje svijesti i promjene ponašanja i praksi u vezi sa štetnošću pušenja te unaprijeđenje zdravlja stanovništva u RS.

"Na osnovu informacija Svjetske zdravstvene organizacije, duhanska industrija predstavlja prijetnju održivom razvoju zemlje, naročito zdravlju i ekonomskoj dobrobiti građana. Upotreba duhana i duhanskih proizvoda značajno košta ekonomije, prije svega kroz smanjenje produktivnosti radnika i povećanje troškova zdravstvene zaštite", navedeno je u Nacrtu zakona o zaštiti zdravlja stavnovništva od duhanskih proizvoda u RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: