{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS: Upis za 605 studenta mimo plana

F
21.9.2011. u 18:20
0
1
Vlada RS: Upis za 605 studenta mimo plana
0
Vlada RS: Upis za 605 studenta mimo plana
Zgrada Vlade RS-a
Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici izmijenila odluku o broju redovnih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2011/12. godini na javnim visokoškolskim ustanovama.
Broj studenata će biti povećan sa 5.361 na čak 5.966.

Univerzitet u Banjoj Luci na kraju će upisati 2.971, umjesto 2.601, dok se broj od 2.430 studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu zamjenjuje brojem od 2.665.

Senati univerziteta u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu dostavili su Ministarstvu prijedloge da se na većem broju studijskim programa poveća odobreni broj studenata koji će sufinansirati svoje školovanje.

Izuzetak su studijski programi Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci i Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu gdje se povećava broj studenata čije se školovanje finansira iz budžeta.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu odobren je novi studijski program - kineski i engleski jezik i književnost.

Povećanje upisnih kvota visokoškolske ustanove pravdaju velikim brojem zainteresiranih kandidata, te velikim brojem onih koji su ostvarili značajne rezultate na prijemnom ispitu, a ipak nisu mogli da upišu određeni fakultet, odnosno studijski program.

Na sjednici je Vlada odobrila i novčanu pomoć od 20.000 općini Trebinje, a Bileći 10.000 maraka za hitne intervencije tokom vođenja aktivnosti spašavanja ljudi i materijalnih dobara ugroženih požarom.

Općini Lopare za sanaciju štete prouzrokovane klizištem dat je iznos od 22.000 maraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: