Promjena odluke
0

Vlada RS: Upis za 605 studenta mimo plana

FENA
Zgrada Vlade RS-a
Zgrada Vlade RS-a
Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici izmijenila odluku o broju redovnih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2011/12. godini na javnim visokoškolskim ustanovama.

Broj studenata će biti povećan sa 5.361 na čak 5.966.

Univerzitet u Banjoj Luci na kraju će upisati 2.971, umjesto 2.601, dok se broj od 2.430 studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu zamjenjuje brojem od 2.665.

Senati univerziteta u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu dostavili su Ministarstvu prijedloge da se na većem broju studijskim programa poveća odobreni broj studenata koji će sufinansirati svoje školovanje.

Izuzetak su studijski programi Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci i Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu gdje se povećava broj studenata čije se školovanje finansira iz budžeta.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu odobren je novi studijski program - kineski i engleski jezik i književnost.

Povećanje upisnih kvota visokoškolske ustanove pravdaju velikim brojem zainteresiranih kandidata, te velikim brojem onih koji su ostvarili značajne rezultate na prijemnom ispitu, a ipak nisu mogli da upišu određeni fakultet, odnosno studijski program.

Na sjednici je Vlada odobrila i novčanu pomoć od 20.000 općini Trebinje, a Bileći 10.000 maraka za hitne intervencije tokom vođenja aktivnosti spašavanja ljudi i materijalnih dobara ugroženih požarom.

Općini Lopare za sanaciju štete prouzrokovane klizištem dat je iznos od 22.000 maraka.