{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS: Upis za 605 studenta mimo plana

F
21.9.2011. u 18:20
0
1
Vlada RS: Upis za 605 studenta mimo plana
0
Vlada RS: Upis za 605 studenta mimo plana
Zgrada Vlade RS-a
Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici izmijenila odluku o broju redovnih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2011/12. godini na javnim visokoškolskim ustanovama.
Broj studenata će biti povećan sa 5.361 na čak 5.966.

Univerzitet u Banjoj Luci na kraju će upisati 2.971, umjesto 2.601, dok se broj od 2.430 studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu zamjenjuje brojem od 2.665.

Senati univerziteta u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu dostavili su Ministarstvu prijedloge da se na većem broju studijskim programa poveća odobreni broj studenata koji će sufinansirati svoje školovanje.

Izuzetak su studijski programi Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci i Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu gdje se povećava broj studenata čije se školovanje finansira iz budžeta.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu odobren je novi studijski program - kineski i engleski jezik i književnost.

Povećanje upisnih kvota visokoškolske ustanove pravdaju velikim brojem zainteresiranih kandidata, te velikim brojem onih koji su ostvarili značajne rezultate na prijemnom ispitu, a ipak nisu mogli da upišu određeni fakultet, odnosno studijski program.

Na sjednici je Vlada odobrila i novčanu pomoć od 20.000 općini Trebinje, a Bileći 10.000 maraka za hitne intervencije tokom vođenja aktivnosti spašavanja ljudi i materijalnih dobara ugroženih požarom.

Općini Lopare za sanaciju štete prouzrokovane klizištem dat je iznos od 22.000 maraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: