Senator Cardin optužuje
0

Vlada RS skrila temu sastanka u Washingtonu

Sarajevo-x.com
Nakon sastanka sa delegacijom Republike Srpske, koji je održan u utorak u Washingtonu, senator SAD-a Benjamin L. Cardin, predsjedavajući Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi, izrazio je razočarenje što je na web stranici Vlade Republike Srpske nakon sastanka postavljen netačan sažetak ovog razgovora.

"Imajući u vidu koliko često sam, tokom sastanka, pominjao pitanje ustavne reforme, razočaravajuće je bilo vidjeti da se pitanje ustavne reforme u njemu ne spominje", kaže Cardin. "Svi, naravno, žele da se Ured visokog predstavnika zatvori, ali samo u kontekstu ispunjavanja pet ciljeva i dva uslova koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira, što, po mom mišljenju, uključuje i pitanje ustavne reforme."

Cardin je ponovio da je ustavna reforma ključna za stvaranje funkcionalne države Bosne i Hercegovine, te dodao da se bosanskohercegovački lideri moraju usaglasiti oko toga šta ta reforma podrazumijeva.

"Ovo je suština onoga što sam rekao delegaciji koja me je posjetila. Pored toga, izrazio sam nadu da će Sjedinjene Američke Države ostati aktivne u tim nastojanjima, pošto su već uložile mnogo resursa i diplomatskog angažmana u Bosnu i Hercegovinu u posljednjih 15 godina. Ukoliko, i samo ukoliko, Vlada Republike Srpske dijeli ovaj stav da je ustavna reforma ključna za napredak BiH, tada može tvrditi da podržavam njihov stav", rezimirao je američki senator, a prenosi Ambasada SAD-a u BiH.

Na web stranici Vlade Republike Srpske stoji da su se u razgovoru sa senatorom Cardinom političari iz RS-a "složili da BiH treba da se usredsredi na zatvaranje OHR-a, dobijanje članstva u NATO-u i otpočinjanje pregovora o priključenju sa Evropskom unijom."

U nastavku izvještaja stoji i to da je senator Cardin "podržao stav Republike Srpske da će napredak ka ovim cijeljima biti rezultat pregovora između domaćih političkih lidera". Ustavne reforme nigdje nisu spomenute.