Poslane inspektoratu
8

Vlada RS provjerava diplome uposlenika u javnom sektoru

M. N.
Vlada Republike Srpske zatražila je provjeru validnosti određenog broja diploma uposlenika javnih institucija tog entiteta
Kako su nam rekli iz Press službe Vlade RS, sve javne institucije, od kojih su to tražili, su dostavile podatke u vezi sa diplomama zaposlenih.

Diplome se trenutno nalaze u Prosvjetnoj inspekciji RS-a koje vrši provjere validnosti.

"Po završetku procesa, nadležne institucije će informisati javnost", kazali su nam iz Vlade Rs.

Premijer RS-a Radovan Višković zatražio je ovo od institucija još u septembru. Isto su tražili i poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović i to u augustu. Oni su prikupili i 3.000 potpisa građana koji traže da se diplome zaposlenih u javnom sektoru u tom entitetu javno objave. Poslanici imaju za cilj da se objavi javni registar zaposlenih u javnom sektoru, kako su to vlasti ranije obećale kao i da se usvoje izmjene Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru.

"Tražit ćemo izmjene dva člana zakona, da se za svakog zaposlenog pored stručne spreme doda odrednica, odnosno podaci iz diplome koji će sadržavati ustanovu, mjesto i datum sticanja diplome i da to bude javno objavljeno. Drugom izmjenom tražimo da nadležni organ, koji vodi registar zaposlenih u javnom sektoru izvještava Narodnu skupštinu o nepravilnostima koje uoči tokom provjere vjerodostojnosti podataka koji se objavljuju u registru", rekla je Trivić u septembru ove godine.

Za sada je na provjeri oko 30 diploma uposlenih u javnom sektoru, a iz Vlade RS nam nisu odgovorili na pitanje iz kojih institucija.