Izvlačenje 22. 9.
14

Vlada RS pokrenula nagradnu igru, građani mogu osvojiti i stan u Banjoj Luci

M. N.
Više od 20.000 koverata sa fiskalnim računima stiže dnevno na adresu Vlade Republike Srpske, a u okviru nagradne igre "10 računa izbroji i stan osvoji" koju je pokrenula Vlada ovog entiteta kako bi suzbila sivu ekonomiju. U nagradnom fondu se dodjeljuju četiri stana u Banjoj Luci te robni vaučeri.

Nagradna igra je počela zvanično 15. jula, a do sada je pristiglo 550.364 koverata. Dobitnici će se početi izvlačiti od 22. septembra, a posljednji stan će biti izvučen 13. oktobra. Stanovi se nalaze u zgradi u ulici Karađorđeva na broju 79 na četvrtom, petom i šestom spratu. Riječ je o dvosobnim stanovima veličine od 53,15 do 67,60 metara kvadratnih.

U nagradnoj igri koja još traje mogu učestvovati svi građani BiH ali i stranci koji imaju prebivalište u našoj zemlji. Da biste bili učesnik nagradne igre, potrebno je da sakupite fiskalne račune i slipove za realizovanu kupovinu izdate na teritoriji Republike Srpske počevši od 1.6.2019. godine. Potrebno je da imate najmanje 10 računa koje možete poslati besplatno putem Pošta Republike Srpske.

"Cilј nagradne igre je smanjenje stepena sive ekonomije ograničavanjem neprijavlјenih transakcija putem povećanog izdavanja fiskalnih računa pri transakcijama između privrednih subjekata i potrošača. Konkretno, potrošačima je osiguran motiv da traže fiskalni račun, jer on može poslužiti za učešće u nagradnoj igri, čime se potrošačima pruža prilika da osvoje atraktivne nagrade. Na duže staze, nagradna igra ima za cilј da navikne potrošače da traže fiskalni račun. Često se pokaže da građani poslije određenog vremena usvajaju ovu naviku čime traženje računa postaje društveno prihvatlјivo i poželјno čak i bez dodatnog novčanog podsticaja", kazali su iz Organizacionog odbora ove nagradne igre.

Na web stranici nagradnog fonda svakodnevno se emituje snimak uživo iz sobe u koju se dostavljaju koverte kako bi se svi učesnici uvjerili da neće biti malverzacija, a izvlačenje će biti objavljeno na RTRS-u u emisiji uživo. Za ispravnost i regularnost Nagradne igre zadužena je petočlana komisija koju imenuje Vlada RS i izvlačenje nagrada vrši se u njihovom prisustvu. Komisija ima obavezu da vrši nadzor i kontrolu toka izvlačenja, da osigura regularnost izvlačenja nagrada, te da sačini zapisnik o svakom izvlačenju.

Član radne grupe za organizovanje nagradne igre Rade Šegrt kazao je da je posebno dobro to što se kroz cijelu kampanju građanima objašnjava značaj organizovanja nagradne igre, odnosno da e onog trenutka kada uzmu fiskalni račun presijecaju tokovi sive ekonomije i sav promet koji se evidentira putem fiskalnih kasa ulazi u legalne tokove, a kasnije ta sredstva završavaju ulaganjima u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu.

Nagradna igra se provodi u saradnji s Udruženjem ekonomista "SWOT" Banja Luka te Notarskom komorom koja će snositi troškove knjiženja i prepisa stana dok će Vlada snositi trošak plaćanja poreza na stan.