{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS: Dodatno povećanje plaća budžetskim korisnicima za pet posto

S
6.4.2014. u 13:00
1
43
Vlada RS: Dodatno povećanje plaća budžetskim korisnicima za pet posto
1
Vlada RS: Dodatno povećanje plaća budžetskim korisnicima za pet posto
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas po hitnom postupku prijedloge pet zakonskih rješenja, kojima će biti ispunjena obaveza da plaće budžetskih korisnika budu vraćene na nivo prije odluke o smanjenju, izjavila je premijer RS-a Željka Cvijanović.
Nakon posebne sjednice Vlade na kojoj su utvrđeni prijedlozi zakona o plaćama zaposlenih u MUP-u, u oblasti prosvjete i kulture, u organima republičke uprave, te u organima pravosuđa i javnim službama, Cvijanovićeva je rekla da u okviru MUP-a RS postoji pet kategorija gdje je predviđeno povećanje plata veće od pet posto. a to su Specijalna policija, Jedinica za podršku, sektor koji radi na izdavanju dokumenata, te još dvije kategorije.

Govoreći o prosvjeti, Cvijanovićeva je navela da će doći do blagog povećanja koeficijenta za 384 redovna profesora na fakultetu i to sa 21 na 22.

Cvijanovićeva je rekla da je Vlada uradila svoj dio posla u pogledu dodatnog povećanja plaća od pet posto ovim kategorijama budžetskih korisnika, ali da sada ostaje da to prihvati sindikat.

"Ukoliko sindikat ne podrži ove zakone, Vlada može da interveniše na drugi način, ne izmjenom zakona, već kroz povećanje cijene rada", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je ovaj proces počeo još prošle godine prvim povećanjem plaća budžetskim korisnicima od pet posto, nakon čega je bilo dodatno povećanje od početka ove godine koje se odnosilo na 14.000 radnika sa srednjom stručnom spremom za pet, 10 ili 15 posto.

Cvijanovićeva je navela da je ovo sada treći, ključni korak povećanja plaća, koji se odnosi na utvrđivanje sadržaja pomenutih zakona.

"Vlada RS je imala za cilj da se uvede malo više pravde i pravičnosti u ove zakone, što znači da ljudima koji imaju istu stručnu spremu i obavljaju iste poslove budu jednake plaće. Jedan od ciljeva je da dođe do smanjenja jaza između onih koji primaju niže plaće sa srednjom stručnom spremom i onih sa višim plaćama sa višom stručnom spremom", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će ovi zakoni, ukoliko ih prihvati sindikat, sutra biti po hitnom postupku upućeni u skupštinsku proceduru, da bi se o njima izjasnila Narodna skupština Srpske na sjednici koja je zakazana za utorak, 8. april.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: