{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS: Zakoni o plaćama posvađali vlast i opoziciju

F
8.4.2014. u 16:00
0
4
NSRS: Zakoni o plaćama posvađali vlast i opoziciju
0
NSRS: Zakoni o plaćama posvađali vlast i opoziciju
Foto: Arhiv/SRNA
Zakoni o plaćama radnicima obrazovanja, pravosuđa, uprave te unutrašnjih poslova u RS izazvali su danas oprečne stavove vlasti i opozicije tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS.
Opozicija tvrdi da je vlast u RS prvo smanjila, a sada setom ovih zakona vraća plaće budžetskim korisnicima, s ciljem prikupljanja predizbornih poena, kao i da su zakoni neustavni.

Iako podržavaju vraćanje plaća budžetskim korisnicima, istovremeno ukazuju na član 7. zakona u kojem se navodi da će se isplate vršiti u skladu s raspoložim sredstvima u budžetu.

Sporan im je član zakona koji glasi "ako se u jednom od kvartala ne ostvaruje budžet u punom obimu, plaće se umanjuju do visine procenta manje ostvarenih prihoda u budžetu“.

Uime NDP-a Dragan Čavić ističe da se ne radi o povećanju plaća, već će one samo biti vraćane nakon što su jednostranom odlukom Vlade RS-a smanjene od 1. januara 2013. godine.

S druge strane, ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija kaže da ne treba imati bojazni za isplate plaća, jer su one u prioritetu zajedno s drugim važnim budžetskim isplatama.

-Nema nikakvog straha da će isplata plaća zaposlenim u javnom sektoru doći u pitanje i biti u lošijom poziciji od bile koje druge stavke u budžetu - dodao je Tegetija tokom skupštinske rasprave.

I potpredsjednik Vlade RS Jasmin Komić rekao je da se ova zakonska rješenja donose radi poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u javnom sektoru, kao i izjednačavanja primanja.

"Ovim zakonskim rješenjima omogućit će se povećanje plata i vraćanje na nivo 2008. i 2012. smanjiti raspon između najviših i najnižih plata, te ostvariti pravičnost u jednakosti", rekao je Komić.

I sindikalci ostaju pri stavu da podržavaju predložene zakone i ne smatraju da postoji bojazan po isplate zaposlenim u javnom sektoru zbog člana 7. zakona, koji se, smatraju, uobičajeno ponavlja u svim zakonima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: