Od novca građana
200

Vlada RS dala 195.000 KM za snimanje već snimljenog filma "Kralj Petar I" u Srbiji

Piše: M. N.
Vlada Republike Srpske odobrila je u četvrtak da se 195.000 KM iz budžeta dodijeli Ministarstvu prosvjete i kulture za, kako se navodi, pomoć u snimanju historijske drame "Kralj Petar I" koji radi producentska kuća Zillion film iz Beograda. Film je već premijerno prikazan početkom decembra, a završeno je i snimanje serije.

Zahtjev za sredstva Vladi RS je poslala producentska kuća Zillion film Beograd i navela da su za "okončanje ovog projekta od nacionalnog značaja potrebna sredstva u iznosu od 350.000 eura".

Zanimljivo je da je za razvoj filma u RS-u danas Vlada RS izdvojila samo 60.000 KM, a za oblast kulture 110.700 KM.

Zillion Film je srbijanska producentska kuća koju je osnovao glumac Lazar Ristovski, a koji je prošle godine zgrozio bh. javnost svojim govorom na svečanoj akademiji povodom obilježavanja neustavnog Dana entiteta Republika Srpska kada je otvoreno govorio kako RS i Srbija trebaju biti jedno.

Film i serija govore o omiljenom kralju građana Srbije, a Ristovski je rekao kako je siguran da će drama postati bukvar iz kojeg će se učiti patriotizam, ljubav prema prijateljima i rediteljski zanat.

Seriju je već otkupio RTS pa nije poznato za šta su konkretno namijenjena sredstva koja je srbijanska produkcijska kuća tražila, a Vlada RS odobrila.