Samo zastava RS-a
55

Vlada RS-a zabranila Upravi civilne zaštite da na međunarodnoj vježbi u Srbiji nosi obilježje BiH

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Vlada Republike Srpske zaključkom je zabranila Upravi civilne zaštite RS-a da na međunarodnoj vježbi "Srbija 2018" nosi obilježje države Bosne i Hercegovine.

Izvršna vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS dala je saglasnost Upravi civilne zaštite RS-a da u oktobru 2018. godine učestvuje na međunarodnoj vježbi "Srbija 2018".

Na vježbi će učestvovati deset osoba iz Jedinice za radiološko-hemijsko-biološku zaštitu i 11 osoba iz Jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom (11 osoba), a u zaključku je navedeno da će tijelima vježbe biti po dva predstavnika Uprave civilne zaštite RS-a i pet posmatrača.

"Pripadnici navedenih jedinica obavezni su tokom sprovođenja operativnih aktivnosti nositi uniforme s oznakama pripadnosti civilnoj zaštiti Republike Srpske, bez obilježja BiH. U kampu gdje će biti smješteni timovi iz Republike Srpske bit će istaknuta zastava Republike Srpske", piše u zaključku.

Međunarodna terenska vježba upravljanja posljedicama vanrednih situacija bit će održana u oktobru u Srbiji pod okriljem NATO saveza. Zajednički organizatori vježbe pod nazivom "Srbija 2018" su Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre (EADRCC).

Međunarodna terenska vježba "Srbija 2018" bit će održana od 8. do 11. oktobra na teritoriji općina Mladenovac i Aranđelovac i u njoj će učestovati skoro 30 timova za spašavanje, među kojima specijalističke medicinske ekipe, timovi za spašavanje iz ruševina, za spašavanje i rad na vodi i timovi za otklanjanje posljedica hemijsko-biološkog akcidenta. Prema scenariju za vježbu "Srbija 2018", međunarodni timovi će na području Mladenovca i Arenđelovca uvježbavati djelovanje u slučaju zemljotresa i poplava.