Zaštita zviždača
1

Vlada RS-a utvrdila prijedlog zakona o osobama koje prijavljuju korupciju

Piše: M. T.
Vlada RS
Vlada RS
Vlada Republike Srpske razmatrala je i utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju, poznatiji kao Zakon o "zviždačima".

Ovim zakonom se, kako su naveli, uređuje zaštita osoba koje prijavljuju korupciju, postupak prijave korupcije, obaveze postupanja odgovornog lica i nadležnih organa u vezi sa prijavom i zaštitom lica koja prijavljuju korupciju i druga pitanja značajna za lica koja prijavljuju korupciju.

Zakonska zaštita osoba koja prijavljuju nepravilnosti u radu i sumnju na korupciju u javnom i privatnom sektoru, uz istovremeno propisivanje sankcija za neistinito i zlonamjerno prijavljivanje, propisano je kao zajednički strateški cilj u Strategiji borbe protiv korupcije za period 2013–2017. godina koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Najpoznatiji "zviždač” u RS-u je bez sumnje Milan Vukelić. građevinski inženjer koji je surovo likvidiran u novembru 2007.godine i koji je godinama ukazivao na nezakonite radnje u Zavodu za izgradnju Banje Luke i postojanje tzv. građevinske mafije.

Vukelićeve ubice ni deset godina od likvidacije nisu otkrivene.