BiH
0

Vlada RS-a traži dodatnu informaciju o stradalim Srebreničanima

FENA
Vlada RS-a zatražila je danas od Centra za istraživanje ratnih zločina RS-a da do četvrtka sačini informaciju o izvještaju koji je sačinila Komisija za Srebrenicu, s osvrtom na informaciju nekih nevladnih organizacija da se 500 osoba nalaze na spisku nestalih, ali se naknadno utvrdilo da su živi.

Ova odluka donesena je nakon što je na tematskoj sjednici Vlade RS-a razmatran izvještaj o radu za ovu i planu za narednu godinu Centra za istraživanje ratnih zločina, saopćila je Vera Sajić, šefica Vladinog biroa za odnose s javnošću.

Centar bi spomenutu informaciju trebalo da dostavi na razmatranje na narednoj sjednici Vlade RS-a.

Podsjećanja radi, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) Sarajevo Mirsad Tokača je, 31.marta, u Banjoj Luci potvrdio da je IDC tokom istraživanja došao do podatka o 500 živih stanovnika Srebrenice koji su po raznim listama bili evidentirani kao nestali u Srebrenici, te o 70 osoba koje su sahranjene u Memorijalnom centru Potočari, a koje nisu stradale u Srebrenici.

"Tokom našeg istraživačkog projekta ljudskih gubitaka pronašli smo negdje oko 500 živih Srebreničana. Također mi imamo podatak da je nešto više od 7.000 osoba poginulo na tom prostoru, a nisu svi iz Srebrenice. Dakle tu ima Vlaseničana, Zvorničana, Bratunčana, Višegrađana, Rogatičana o čemu govori i podatak da smo evidentirali 70 osoba koje su sahranjene u Memorijalnom centru Potočari, a koje nisu stradale u Srebrenici", rekao je Tokača nakon prezentacije projekta IDC-a nazvanog "Bosanski atlas ratnih zločina".