{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Potočarima su sahranjene i žrtve stradale 1992. godine

S
18.3.2010. u 16:15
0
0
U Potočarima su sahranjene i žrtve stradale 1992. godine
0
U Potočarima su sahranjene i žrtve stradale 1992. godine
Goran Krčmar, šef Tima Vlade RS za traženje nestalih lica izjavio je danas za agenciju SRNA da je u Memorijalnom centru Potočari sahranjeno najmanje 350 Bošnjaka koji nisu srebreničke žrtve iz jula 1995. godine. No, Krčmar je za Sarajevo-x.com kazao kako je njegova izjava pogrešno prenesena, te kako je on kazao kako ima 350 osoba koje će se morati ponovo ekshumirati zbog kompletiranja tijela.
Krčmar je za SRNU izjavio i to da su u Potočarima sahranjene i osobe koje su stradale 1992. godine, što su za Sarajevo-x.com potvrdili i Mirsad Tokača, direktor Istraživačko dokumentacionog centra (IDC), kao i direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović, te Amor Mašović direktor Instituta za nestala lica.

"Istina je da je u Memorijalnom centru Potočari ukopano blizu 50 osoba na osnovu dozvole koju je tadašnja komisija Izvršnog odbora dala. Mi planiramo te osobe izmjestiti. Planira se uraditi jedno mezarje na kojem će oni biti pokopani", kazao je za Sarajevo-x.com Mersed Smajlović.

Sahranjene žrtve u bliskom srodstvu sa stradalim u genocidu

Majke su iz sentimentalnih razloga tražile dozvolu da pokopaju sina stradalog 1992. ili 1993. godine pored sina koji je stradao u genocidu u Srebrenici. Međutim, kako saznaje Saraejvo-x.com prije četiri godine je obustavljeno davanje tih dozvola.

"U Memorijalnom kompleksu Potočari nalaze se i žrtve koje su u bliskom srodstvu sa nekim od već sahranjenih i identificiranih žrtava stradalih u genocidu 1995. godine. To je vršeno na osnovu odluke najvišeg tijela Fondacije, a u želji da se izađe u susret porodicama. Fondacija je izlazila u susret porodicama koje su tražile dozvolu sve dok se nije suočila s problemom da bi se nastavkom takve prakse doveli u poziciju da ne bude dovoljno mjesta na onih sedam parcela koje su predviđene za ukop 8.000 žrtava genocida u Srebrenici. Tada je Fondacija donijela odluku da se žrtve koje nisu poginule u Srebrenici 1995. godine ne mogu sahranjivati u Memorijalnom kompleksu", kazao je za Sarajevo-x.com Amor Mašović.

Mašović je istakao i to da se sve vrijeme znalo da se te osobe sahranjuju, te je na njihovim nišanima i napisana godina pogibije, te da postoji tačan spisak imena osoba koja su sahranjena u Potočarima, a nisu žrtve genocida.

Zabrinjava priča da su u Potočarima sahranjene srpske žrtve

"Ono što mene zabrinjava je priča koja je ovih dana lansirana iz istih izvora a to je da u Potočarima nisu sahranjene samo srebreničke žrtve nego i ljudi koji su pokupljeni u Bosanskoj Krajini i doneseni i sahranjeni u Potočarima. A, ide se čak i i do toga da se tvrdi kako su u Potočarima sahranjivane i srpske žrtve. To je zabrinjavajuće!", istakao je Mašović.

Krčmar demantovao informaciju koju je prenijela SRNA


Goran Krčmar, šef Tima Vlade RS, za Sarajevo-x.com je izjavio kako je njegova izjava u potpunosti pogrešno prenesena. Naime, on je kazao kako u Potočarima ima 350 nekompletiranih tijela koja će se morati ponovo ekshumirati.

"To nije problem samo u Srebrenici nego i u cijeloj BiH. U Potočarima je sahranjeno 350 osoba čija tijela nisu kompletna i sada se DNK metodom otkriva da ima još posmrtnih ostataka zbog čega će se grobnice ponovo morati otvarati", kazao je Krčmar dodajući da je problem što su u Potočarima sahranjene i osobe koje nisu stradale 1995. godine.

"Identifikuju se Bošnjaci, ali ne i Srbi"

Krčmar je za SRNU također izjavio i to kako je "zaprepaščujuće da u posljednje dvije godine nema identifikacije srpskih tijela u BiH, dok je prošle godine identifikovano 1.200 bošnjačkih tijela, što je neprihvatljivo za porodice i institucije u RS."

"Prošle godine identifikovan je 41 Srbin i oko 1.000 Bošnjaka, Hrvata i ostalih. Naravno postoji vrlo logičan razlog. Broj žrtava je bitno različit", reagovao je Mašović, no Krčmar je za Sarajevo-x.com ponovo kazao kako to nije tačno te kako su identifikovana 24 tijela, ali ne DNK analizom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: