Ministar bez krivice
10

Vlada RS-a se nakon stečaja Robnih rezervi entiteta okreće interventnim nabavkama

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici po hitnom postupku, između ostalih, utvrdila Prijedlog zakona o intervetnim nabavkama koji će se u skupštinskoj proceduri naći u utorak, 18. jula.

Razlog za hitnost, kako je obrazložio ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković, leži u činjenici da je trebalo odmah reagovati nakon saznanja da će Robne rezerve RS otići u stečaj.

Interventne nabavke RS-a bi trebalo da funkcionišu po uzoru na modele iz regiona, odnosno Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koje pribjegavaju takvim nabavkama u određenim situacijama.

"To znači da bi interventnim nabavkama rukovodila direktno Vlada RS-a i to kada se određena situacija desi, odnosno neće postojati kancelarije, zalihe niti zaposleni koji bi bili angažovani u tom sektoru, ali će postojati plan nabavki koji bi morao biti završen do 30. novembra za sljedeću godinu", obrazložio je Gluhaković prijedlog svog resora.

Gluhaković je na pitanje da li se smatra odgovornim za to što se desilo u Robnim rezervama RS rekao da je odgovoran onoliko koliko to može biti, odnosno da prepušta nadležnim organima da ispitaju njegovu odgovornost ukoliko smatraju da je postojala.

"Trideset radnika Robnih rezervi će biti zbrinuto, 12 ih je već ušlo u tu proceduru, a za ostale će rješenje biti pronađeno naknadno", rekao je Gluhaković na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Vlada RS je razmatrala i odluku o blokadi projekata iz BiH u okviru Transportne zajednice zbog odluke iz RS-a, ali je na konferenciji za medije rečeno da će više detalja o tome naknadno, tokom dana, saopćiti ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić.