BiH
0

Vlada RS-a nije odobrila novac za stipendije

FENA
Vlada Republike Srpske, iako je bilo najavljeno, nije odobrila novac za isplatu triju stipendija studentima Fondacije "Dr. Milan Jelić", potvrdio je danas direktor te fondacije Nino Jauz.

Razlog za to je, kazao je Jauz, to što Fondacija nije budžetski korisnik, a osim novca za tri stipendije, uskoro će im trebati iznos i za još jedan mjesec.

On je na pres-konferenciji najavio da će Vladi uputiti dopis da bi taj problem bio što prije riješen te da iz entitetske vlade postoji obećanje da će novac biti odobren.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a utvrdila je tokom revizije da je bilo određenih zloupotreba i nepravilnosti u radu te fondacije zbog čega je zatraženo da novac za stipendije ne bude u okviru ukupnih sredstava za kabinet predsjednika RS-a.

Jauz je danas uime Fondacije "Dr. Milan Jelić" potpisao s predsjednikom Studentskog predstavničkog tijela Univerziteta u Banjoj Luci - "Studentski parlament" Milanom Gruborom memorandum o saradnji, a koji će omogućiti putovanja studenata iz RS-a da bi se čuo i njihov glas na svim međunarodnim kongresima i sastancima.

Jauz, koji je i član SNSD-a, tvrdi da je takva saradnja „neophodna, jer postoje inicijative da se studentska međunarodna saradnja prenese na nivo BiH, iako je po Dejtonskom mirovnom sporazumu obrazovanje i studentsko organizovanje u nadležnosti entiteta“.