Ocjene CCI-a
0

Vlada RS-a ima ambiciozan plan, ali polovičan učinak

FENA
Zgrada Vlade RS-a
Zgrada Vlade RS-a
Ministarstva finansija Republike Srpske (RS) na čelu s ministrom Zoranom Tegletijom (SNSD) bilježi najveće zaostatke po pitanju broja planiranih i realiziranih zakona za ovu godinu, ocjena je Centara civilnih inicijativa (CCI) uočena kroz monitoring izvršne entitetske vlade.

Nominalno, Tegletijin resor na polugodištu je imao čak devet nerealiziranih zakona od 14 planiranih, pa je stepen urađenog u zakonodavnom dijelu ovog ministarstva 36 posto od godišnjeg plana.

Međutim, procentualno, najlošiji rezultat po pitanju realizacije zakona na godišnjem nivou bilježi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite - 20 posto, na čelu s ministrom Rankom Škrbićem (SNSD).

U njegovoj nadležnosti je i novi Zakon o socijalnoj zaštiti, koji iako je u planu već pet godina, do danas nije usvojen, pa korisnici dodatka za tuđu njegu i pomoć u RS-u primaju samo 41 KM.

Nevladin sektor konstatira da Vlada RS-a pokazuje socijalnu neosjetljivost i zbog činjenice da nije spremna da u konačnoj formi predloži na usvajanje taj iznimno važan zakon.

Ni drugi resori u entitetskoj vladi ne mogu se pohvaliti efikasnim radom po pitanju utvrđivanja planiranih zakona u ovoj godini.

Od 14 ministarstva koja su imala planirane zakone, nakon isteka prve polovine godine čak šest nije realiziralo godišnji zakonodavni plan u omjeru većem od 50 posto i to: Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prosvjete i kulture, te Ministarstvo nauke i tehnologije.

Članovi kabineta Aleksandra Džombića zadali su itetako ambiciozan plan po kojem u 2011. godini trebaju utvrditi 381 mjeru iz programa rada, dok je zaključno sa 30. junom usvojeno 148 mjera ili 39 posto od ukupnog godišnjeg plana.

S obzirom da su aktivnosti u većem dijelu planiranog skoncentrirane u prvoj polovini godine, onda su, naglašava CCI, zaostaci prilični i dovoljan su signal Vladi RS da mora pojačati svoje djelovanje u narednim mjesecima ukoliko imaju ambiciju da planirane aktivnosti i realizuje.

I aktulena izvršna vlast nastavila je trend čestih izmjena i dopuna zakonskih rješenja.

U strukturi zakona, program rada Vlade RS nudi 36 potpuno novih zakona, dok su za ostalih čak 56 zakona predviđene izmjene i dopune u pojedinim članovima i stavovima zakona.