{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Vlada KS postala efikasnija, ali je Skupština nestabilna

F
29.7.2011. u 15:59
0
4
Vlada KS postala efikasnija, ali je Skupština nestabilna
0
Centri civilnih inicijativa (CCI) saopćili su danas da je primjetan znatan napredak u efikasnosti i efektivnosti rada Vlade Kantona Sarajevo, ali da to neće imati velikog značaja ukoliko stabilnom skupštinskom većinom i odgovornošću zastupnika ne bude jasno demonstrirana volja za pozitivnim promjenama i konkretnim rezultatima.
Miloš Karišik i Majda Behrem-Stojanov (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Miloš Karišik i Majda Behrem-Stojanov (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)

Glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojanov, prezentirajući rezultate Izvještaja o monitoringu rada Skupštine i Vlade KS-a u proteklom periodu, koji su proveli
CCI, kazala je danas na pres-konferenciji da će u suprotnom i ovaj saziv Vlade i Skupštine ući u rizik ostvarivanja skromnih rezultata, bavljenja samima sobom i zanemarivanja gorućih problema građana ovog kantona, što je na prethodnim izborima bilo kažnjeno od birača.

Konsultant za monitoring CCI-a Miloš Karišik podsjetio je da su, nakon što su prvi konstituirali kantonalnu vlast u FBiH, Skupština i Vlada Kantona Sarajevo u poređenju s prethodne četiri godine startali s dosad najambicioznijim programima rada.

"Međutim i ovdje su, kao i u većini institucija vlasti u BiH, godišnji programi rada usvojeni sa znatnim zakašnjenjem, na kraju prvog tromjesečja. Tako su i Skupština i Vlada prekršili odredbe vlastitih poslovnika o radu", kazao je on.

Prema izvještaju CCI-a, Vlada KS-a ostvarila je relativno visoki stepen realizacije Programa rada i ta dinamika išla je uzlaznom putanjom od početka godine. Od planiranih 228 mjera u prvom polugodištu, zaključno s 30. julom realizirano je 179 mjera ili 78,5 posto planiranog. Na godišnjem nivou, od planiranih 309 mjera realizirano je 179 ili 58 posto.

Vlada KS-a utvrdila je sve mjere predviđene dnevnim redom, a mjere koje su bile povučene i vraćene na doradu, nakon dopune, ponovo su stavljene na dnevni red i usvojene. To ukazuje na visoki nivo efikasnosti i jedinstva Vlade.

Dobru dinamiku realizacije programa rada Vlade, Skupština KS-a nije ni približno pratila. Tako je od 208 planiranih mjera u ovoj godini, u prvom polugodištu Skupština usvojila tek 63 ili oko 30 posto od godišnjeg plana.

Kad su u pitanju zakoni, situacija je još lošija. Prema Programu rada Skupštine KS-a u prvom polugodištu ove godine planirano je donošenje 23 zakona i to deset prijedloga i 13 nacrta zakona. Skupština je za to vrijeme usvojila tek šest prijedloga zakona, jedan zakon nije usvojen, a u proceduri je šest zakona usvojenih u formi nacrta, dok čak deset zakona nije ni razmatrano.

Skupštinska većina često je bila na samoj granici zbog odsustva pojedinih zastupnika sa sjednica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: