BiH
12

Vlada RS-a godinama ulagala u milionske gubitaše

G. D.
Sportske sale koje su u posljednjih šest godina otvorene širom Republike Srpske izgrađene su na plitkim finansijskim temeljima. Vlada Republike Srpske gradila je sportske sale u Tesliću, Gradišci, Laktašima, Milićima, Sokocu, Palama, Čelincu, Kotor Varoši, Srpcu. Nijedna opština nije dobila manje od milion maraka za izgradnju sportske dvorane, a danas je samo jedna, ona na Palama, u potpunosti rentabilna.
Sportska dvorana u Tesliću
Sportska dvorana u Tesliću

Sportska dvorana "Srbac" svečano je otvorena 25. septembra 2009. godine i predstavlja organizacionu jedinicu u sastavu JU "Centar za kulturu i sport" Srbac.

Dvorana ima 500 mjesta, restoran i kafić, kancelarijski prostor i prateći sadržaj za smještaj sportista i sudija. Tenderska cijena dvorane bila je 2.208.747 maraka, nakon čega je napravljen i aneks, kojim je cijena izgradnje povećana za dodatnih 579.081 maraka. Kao da to nije bilo dosta, za nadzor tokom izgradnje plaćeno je 25.600 KM, tako da se konačna cifra zaustavila na 2.787.829 maraka. Sve pare su isplaćene iz Razvojnog programa Republike Srpske. Nosilac posla bila je laktaška "Niskogradnja".

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić kaže da ova dvorana iz godine u godinu posluje negativno i da uspjeva da se održi na životu zahvaljujući isključivo opštinskim donacijama. Srbački „Centar za kulturu i sport“ je 2012. godine dobio 120.000, prošle godine 70.000, a ove godine 140.000 maraka, od čega najveći dio sredstava ide u kasu dvorane.

"Iako je dvorana završena i zvanično otvorena, ostalo je mnogo poslova koji nisu urađeni. Toplotne pumpe koje su ugrađene manjeg su kapaciteta od potrebnog. Tehnički prijem dvorane nikada nije urađen. Dvorana spolja izgleda kao sivi dom. Ogromni stubovi zaklanjaju pogled na teren već iz drugog reda. Poslovanje govori samo za sebe – na mjesečnom nivou dvorana može da zaradi jedva jednu platu, a tu je zaposleno šest-sedam radnika. To mora da pokrije opština, jer drugačije ona ne bi opstala", rekao je Ćirić.

Drago Čirić, nacelnik Srpca
Drago Čirić, nacelnik Srpca

Prema zvaničnim podacima, u Tesliću je u posljednjih pet godina investirano više od 23.300.000 KM u raznorazne projekte koje je finansirala Vlada RS. Ako se ovom iznosu dodaju i ulaganja od 7,5 miliona KM i obezbjeđenje 2 miliona KM obrtanih sredstava u kupovinu preduzeća „Borja“, kao i investiranje 6,5 miliona KM u rekonstrukciju hotela „Kardial“, lako se dođe do cifre koja premašuje 30 miliona maraka. Sportska dvorana u Tesliću koštala je 8 miliona maraka, od čega je Vlada RS dala 3 miliona, u dvije nejednake tranše – prvi put 1.200.000, a potom 1.800.000 maraka.

Direktor dvorane Enver Vezović kaže da sala godišnje zaradi 75.000-80.000 maraka, ali da je to nedovoljno da posluje pozitivno. Opština Teslić im svake godine uplaćuje dodatnih 95.000 maraka i tek sa tim sredstvima godišnja finansijska konsktrukcija dvorane može da bude zatvorena.

Sportska dvorana na Palama
Sportska dvorana na Palama

"Svakim danom je sve teže održavati poslovanje dvorane. Bez para u budžetu ne bismo uspjeli raditi ni mjesec dana. Veliki problem je i to što na nivou opštine postoji odluka da su klubovi koji koriste dvoranu subvencionisani, pa od njih ne možemo da naplatimo ni pola realne cijene. Oni svoje termine dobijaju gotovo besplatno i sa takvim načinom rada je gotovo nemoguće poslovati", istakao je Vezović.

Sportska dvorana u Milićima je površine 3.200 kvadratnih metara. U okviru objekta izgrađena je i sportska sala za nastavu učenika Srednjoškolskog centra, teretana i višenamjenska sportska dvorana od 1.250 mjesta. Dvorana je koštala 3,5 miliona KM. Finansirali su je Vlada RS sa 2 miliona maraka, a Opština Milići i Kompanija „Boksit“ su uplatili 1,5 miliona KM. I ova dvorana je priključena na opštinske aparate, pa 60 odsto godišnjeg budžeta dobija upravo iz opštinske kase.

Gradiška je novu sportsku dvoranu trebala da dobije prije nekoliko godina, ali je izgradnja obustavljena i niko ne zna da li će se, kada i na koji način nastaviti radovi na tom objektu. Zna se, međutim, da je u dvoranu do sada uzidano 5. 809 527 KM. Od toga je izvođač radova, „Niskogradnja“ iz Laktaša, uložila 1. 027 182 KM, Vlada RS 1.200.000 KM, dok je ostatak sredstava u iznosu od 3.580.345 uložila opština Gradiška. Kako stvari sada stoje – gotovo šest miliona maraka je bačeno niz Savu.

Sportska dvorana u Laktašima otvorena je prije četiri godine. Njena izgradnja je koštala 16.118.101,90 KM. Vlada RS učestvovala je sa 2.500.000,00 KM iz Razvojnog programa RS, od čega je oko 700.000 KM izdvojeno za opremanje dvorane. Sa ovih 2,5 miliona, Republika Srpska je u sportsku dvoranu u Laktašima ukupno uložila 10,6 miliona maraka. Naime, Investiciono-razvojna banke Srpske je kupila 8.129.200 KM ili više od 80 odsto ukupno emitovanih obveznica koje je emitovala opština Laktaši za izgradnju dvorane.

Sportska dvorana u Laktašima
Sportska dvorana u Laktašima

Izgradnja dvorane je počela bez zakonski obavezne prateće dokumentacije i građevinske dozvole. Bivši načelnik Laktaša Milovan Topolović priznao je da dvorana nema građevinsku dozvolu, jer zemljište na kojoj se gradi nije u potpunosti u vlasništvu opštine, ali to tada nije smatrao posebnim problemom. Danas opština Laktaši godišnje izdvaja 300.000 maraka za plate zaposlenih, materijalne troškove i održvavanje dvorane.

Dvorana Sportsko-poslovnog centra „Peki“ otvorena je 27. augusta 2012. godine, a njena izgradnja je koštala 10,2 miliona maraka. Završetak radova na dvorani pomogla je Vlada RS sa 1,5 miliona maraka iz Razvojnog programa RS.

Ova dvorana je jedina u Republici Srpskoj koja ne izvlači ogromna sredstva iz opštinskih budžeta i koja od otvaranja do danas posluje pozitivno.