|

Vlada RS-a dala saglasnost za djelimično učešće u programu Erasmus+

Vlada RS-a dala saglasnost za djelimično učešće u programu Erasmus+
0
S
SRNA
18.12.2013. u 14:54
121
komentara
0

dijeljenja
Vlada RS-a dala saglasnost za djelimično učešće u programu Erasmus+ Foto: Klix.ba
Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za učešće u programu Erasmus+, uz uvažavanje ustavne nadležnost Republike Srpske u oblasti obrazovanja.
Ministar Goran Mutabdžija je naglasio da to ni u jednom trenutku ne znači da Republika Srpska izlazi iz okvira dejtonskih nadležnosti, kojima je definisano da je obrazovanje isključivo u nadležnosti entiteta.

"To znači da je stavka iz ovog projekta koja podrazumijeva formiranje krovne agencije na nivou BiH, zadužene za provođenje projekta, za nas neprihvatljiva. U ovoj fazi djelimičnog učešća BiH u ovom programu to se neće ni postavljati kao pitanje", istakao je Mutabdžija.

Osim toga, objasnio je Mutabdžija, Republika Srpska gleda na pozitivna iskustva iz Belgije, u kojoj su na jezičkoj bazi formirane tri agencije, za francusko, flamansko i njemačko govorno područje, dok Njemačka ima sedam takvih agencija.

On je dodao da je Republika Srpska otvorena za unapređenje vaspitno-obrazovnog procesa za mlade, studente, za sve angažovane na univerzitetima u Republici Srpskoj, putem evropskih programa edukacije, koji su dio velikog programa Erasmus+.

Erasmus+ je nasljednik nekoliko programa koji su bili u budžetskom periodu od 2007. do 2013. godina, kao što su Tempus, Erasmus Mundus i drugi.

"Ovaj program ima dva stepena. Prvi je djelimično učešće na bazi partnerskog odnosa, a drugi je puno učešće. Mi sada dajemo saglasnost da BiH učestvuje u tom programu u domenu djelimičnog učešća, kao partner, za šta će platiti ulaznu kartu od 115.000 eura", naveo je Mutabdžija.

On je dodao da još nije definisano koliko će koji entitet, odnosno obrazovna vlast participirati u tome.

Mutabdžija je naglasio da je pitanje učešća u ovom projektu posljednjih dana ispolitizovano, te da je Evropska komisija u BiH jasno rekla da Erasmus+ ne znači gašenje bilo kakvih postojećih programa.

"Ovo je dobar poziv svima u Republici Srpskoj da naprave kvalitetne programe, da jačaju svoje lične kapacitete uz mogućnost participiranja u projektima obrazovanja u evropskom prostoru visokog obrazovanja", rekao je resorni ministar.

On je dodao da će, ako BiH bude u punopravnom članstvu, saradnja biti proširena na nivo osnovnog i srednjeg obrazovanja.

"Ovdje je akcenat na ličnim sposobnostima studenata koji treba da se u jakoj konkurenciji izbore za mjesto volontiranja, stažiranja, rada, unapređenja i studiranja na prestižnim univerzitetima širom Evrope", poručio je Mutabdžija.
Prijavi grešku


Komentari (121)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...