BiH
1k

Propuštena velika šansa za bh. studente: BiH neće učestvovati u Programu Erasmus+

Piše: Tatjana Sekulić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Učenici, studenti i profesori iz Bosne i Hercegovine zbog nebrige vlasti izgubili su veliku šansu za obrazovanje i napredovanje jer Bosna i Hercegovina neće učestvovati u Programu Evropske unije Erasmus+, vrijednom 14,7 milijardi eura.

Program Erasmus+ nudi mogućnost razmjene učenika, studenata i profesora, odlazak u zemlje Evropske unije gdje bi stjecali nova znanja, volontirali i radili. Nažalost, saglasnost nije stigla sa svih obrazovnih nivou u BiH. Tačnije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije dalo saglasnost za učešće BiH u ovom značajnom obrazovnom programu.

Bez prava na praksu, volontiranje i rad

"To što nećemo učestvovati u Programu Erasmus+ je velika šteta za učenike, studente, profesore i sve mlade u BiH. Riječ je o projektu s velikim fondom i gdje se osim stipendija, učenicima, studentima, sportistima, profesorima i mladim ljudima omogućava volontiranje, praksa i rad u zemljama Evropske unije", istakla je za Klix.ba Nejira Ajkunić glasnogovornica Mreže Erasmus BiH.

Podsjetimo, BiH učestvuje u projektu Erasmus Mundus Akcija 2, ali mladi iz BiH bi imali mnogo veće šanse da su obrazovne institucije BiH prihvatile učešće u najvećem evropskom programu obrazovanja.

Naime, BiH je prije nekoliko mjeseci dobila poziv da učestvuje u Programu Erasmus+ te je bilo potrebno da saglasnost daju sve obrazovne vlasti. Međutim, saglasnost nije stigla iz Ministarstva prosvjete i kulture RS zbog čega je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović Evropskoj uniji dao negativan odgovor na poziv.

Nastavak 15 projekata u BiH

"Ministarstvo civilnih poslova BiH ima ulogu koordinatora između nadležnih entitetskih kantonalnih vlasti i za ovaj Program bilo je potrebno da svi pozitivno odgovore", kazala je za Klix.a Zorica Rulj, glasnogovornica ministarstva civilnih poslova BiH.

Iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu istaknuto je da Univerzitet u Sarajevu ostvaruje pravo učešća u 15 perojekata koje je odobrila Evropska komisija još 2008. godine. Ti projekti će biti nastavljeni, no, nažalost, BiH neće postati dio velikog projekta koji bi studentima omogućio stjecanje znanja i iskustva u zemljama EU.

"Trenutno su aktivni konkrusi kroz pet projekata (Joineusee-PENTA, Basileus V, SIGMA, EUROWEB i ERAWEB) i oni nisu ugroženi ovom odlukom. Istovremeno, trenutno je aktuelan poziv Evropske komisije za dostavljanje novih projektnih prijava za koje će studentima biti dostupni novi konkursi i naredne akademske godine. Osim Erasmus Mundus programa, studentima, nastavnicima i saradnicima dostupni su i programi poput Centralnoevropskog programa razmjene za univerzitetske studije (CEEPUS), te MEVLANA programa razmjene između bh. i turskih visokoškolskih institucija. Također, odluka o Erasmus + programu ne odražava se na studente, profesore i saradnike koji su u ranijim godinama započeli svoju mobilnost", istaknuto je za Klix.ba iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

RS bez komentara, studenti se bune

Praktično, odluka da BiH ne učestvuje u Programu Erasmus+ će se osjetiti na način da u budućnosti neće biti povećan broj stipendijskih mjesta za bh. studente i profesore, ali će postojati projekti poput projekata iz Erasmus Mundus programa, pod tim ili drugim imenom.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a su istakli da ne žele komentarisati razloge zbog čega su odbili učešće u projektu Erasmus+ te da, ukoliko se budu željeli oglasiti, učinit će to saopćenjem za javnost koje će objaviti na svojoj stranici.

No i iz Unije studenata Republike Srpske apelovale su na Vijeće ministara da, uvažavajući uređenje BiH i nadležnosti entiteta, izvrši formalno prilagođavanje u pozivu za učešće u Erasmus+.

Online aktivizam i ništa više?

Razočarani studenti pokrenuli su online peticiju, koju je do sada potpisalo više od 2.500 ljudi.

No, hoće li mladi učiniti nešto više od pokretanja online peticije, ostaje da se vidi.