Nikšić i predstavnici boraca
0

Vlada pružila ruku udruženjima da svi podnose teret reformi i ušteda

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Prije današnje prve sjednice Vlade Federacije BiH na kojoj će biti razmatran entitetski budžet za ovu godinu, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sa saradnicima održao je sastanke s predstavnicima saveza i udruženja osoba s invaliditetom FBiH, te udruženja, saveza i organizacija boračkih populacija FBiH.

Tema oba sastanka bilo je detaljnije upoznavanje članova ovih udruženja o opredjeljenjima Vlade FBiH da osigura što stabilniji status ovih kategorija stanovništva.

"Predstavnici Vlade su pružili ruku ovim udruženjima i rekli da ćemo svi podnositi teret reformi i ušteda, ali da ove organizacije, odnosno populacije neće biti prve i jedine preko čijih će se leđa teret ušteda ostvarivati", izjavio je na pres-konferenciji nakon ovih sastanaka premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Istakao je da ovo nisu jedine organizacije s kojima Vlada FBiH želi uspostaviti partnerske odnose te da predstoje razgovori i s predstavnicima udruženja penzionara. Nikšić je dodao da je ovo početak realizacije onoga što su obećali, a to je da će se sa svima njima dogovarati i zajednički tražiti rješenja.

"Naš je cilj da zadržimo nivo izdvajanja za ove kategorije iz prošle godine", izjavio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez.

Vladin plan je da u narednom periodu uz ostalo sagleda potrebe i zahjeve svih kategorija čija su primanja vezana uz budžet, te predloži njegov rebalans.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH Izet Ganić i Fikret Zuko iz Saveza slijepih građana izrazili su zadovoljstvo gestom premijera što je uprličio sastanke s predstavnicima najugroženijih kategorija čija su primanja vezana uz federalni budžet.

"Nakon sastanka smo procijenili da smo dobili Vladu kao partnera, Vladu koja će imati senzibiliteta i razumijevanja za naše potrebe i obećali su da osobe s invaliditetom neće uvijek biti prve na udaru kad su u pitanju određene restrikcije i potrebe štednje", kazao je Zuko.

Predstavnici ovih udruženja su na sastanku s premijerom, zamjenicima premijera, Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i Desnicom Radivojevićem, i resornim ministrima ukazali na probleme i teškoće ovih organizacija i dogovoreno je da se sva pitanja rješavaju zajednički, u partnerskom odnosu.