BiH
0

Stopostotni invalidi spremili pismene zahtjeve za Heleza

FENA
Zukan Helez
Zukan Helez
Savez ratnih vojnih invalida s 100-postotnim invaliditetom ponovio je, na Skupštini u utorak u Sarajevu, zahtjeve te populacije koje će u pismenoj formi uputiti Federalnom ministarstvu za boračka pitanja.

Predsjednik Skupštine Saveza Džemail Kamberović kazao je novinarima da ta populacija već godinama traži da se na esencijalnu listu uvrste lijekovi koje koristi ta populacija, da za prvu i drugu grupu stopostotnih RVI svakih deset godina bude dodijeljen automobil, zapošljavanje za članove njihovih porodica u državnim firmama, te da Savez bude partner u pregovorima s federalnim i kantonalnim organima u rješavanju pitanja bitnih za tu populaciju.

Podsjeća da je ta populacija mnogo puta dosad kod ranijeg resornog federalnog ministra išla s istim zahtjevima, ali da nije bilo značajnijih pomaka. Na današnji skup oni su pozvali resornog federalnog ministra Zukana Heleza da bi sa njim razgovarali o mogućnostima za ispunjavanje njihovih zahtjeva, ali i izrazili razumijevanje što se on ipak nije pojavio.

Kamberović je kazao novinarima da im je u susretu prije 15-ak dana, ministar Helez obećao dolazak na Skupštinu, te da s tog susreta nose pozitivne utiske. Podržavaju, kaže on, ministra Heleza i u procesu revizije u oblasti boračko-invalidske zaštite mada smatraju da za to više i nema značajne potrebe.

Današnjem skupu uime resornog ministarstva u Vladi Kantona Sarajevo prisustvovao je pomoćnik ministra Osman Smajlović koji je kazao da je za boračku populaciju s područja KS-a umnogome riješeno ono što je na današnjoj skupštini istaknuto kao problem, ali i naglasio da uvijek može bolje.

"Kad je u pitanju boračka populacija uvijek se mogu još kvalitetnije riješiti neka njihova prava", kazao je Smajlović. Dodao je da će zaključke današnjeg skupa prenijeti resornom kantonalnom ministru, te izrazio nadu da će i resorno federalno ministarstvo i Vlada FBiH učiniti još kvalitetnije iskorake da bi ukupan ambijent i prava boračke populacije bila kvalitetno riješena.

Savez trenutno broji oko 150 članova iz raznih dijelova FBiH.