Nepotpune informacije
131

Vlada odbila izvještaj FUCZ-a: Do četvrtka novi rok da dostave detalje o svim javnim nabavkama

S. H.
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici odbila izvještaj Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) o javnim nabavkama jer je, kako saznajemo, bio nepotpun i bez ikakvih detaljnih informacija o količinama, plaćanju i postupku javnih nabavki od 16. marta.

FUCZ je krajem prošle sedmice dostavio izvještaj o javnim nabavkama, na osnovu prijedloga ministra Aljoše Čampare da se takav izvještaj dostavi Vladi FBiH. FUCZ je tako trebao dostaviti detaljne informacije, s popratnom dokumentacijom, o svim nabavkama provedenim od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH, kao i kriterijima na osnovu kojih su izabrani dobavljači.

Kako saznajemo, izvještaj je bio nepotpun i nije sadržavao informacije o proceduri, plaćenom novcu, dobavljačima i slično. Stoga je taj izvještaj odbijen i dat je novi rok da se za sjednicu u četvrtak dostavi potpuni tabelarni prikaz ko je naručivao koju opremu, kako, koliko je to koštalo, kojim postupkom je obavljena nabavka, gdje je isporučeno i slično.

Ovaj prijedlog administrativne komisije koju čine Aljoša Čampara, Jelka Milićević, Amir Zukić, Edin Ramić te Edita Đapo je jednoglasno prihvaćen.