{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada KS: Utvrđen Nacrt zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Trebević"

F
26.3.2013. u 16:20
0
3
Vlada KS: Utvrđen Nacrt zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Trebević"
0
Vlada KS: Utvrđen Nacrt zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Trebević"
Trebević (Foto: Klix.ba)
Nacrt zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Trebević" utvrdila je Vlada Kantona Sarajevo na danas održanoj 17. sjednici te predložila zastupnicima u Skupštini da, nakon razmatranja, ovaj nacrt upute u javnu raspravu.
Ovim nacrtom predlaže se zaštita područja Trebevića i njegovih prirodnih vrijednosti koji su od značaja za Kanton Sarajevo na prostoru od 398 hektara, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Utvrđeni su i ciljevi njegove zaštite, koji podrazumijevaju održavanje zaštitnih funkcija prirodnih resursa, zaštitu vrsta i genetičke raznolikosti, razvoj turizma, održivo korištenje resursa iz prirodnih ekosistema, očuvanje kulturnih i tradicionalnih vrijednosti i običaja te naučno istraživanje.

Precizirane su tačne granice obuhvata, kategorije zaštićenog područja te zoniranje prostora.

Tako će ovo zaštićeno područje biti podijeljeno u tri zaštićene zone, i to: prvu zonu, odnosno nukleus, koja zona stroge zaštite i obuhvata 55,4 hektara površine, drugu zonu, odnosno puffer, koja obuhvata površinu od 293,1 hektara zaštićenog područja te treću, tzv. tranzicijsku zonu, čija površina iznosi 49,5 hektara.

Također su propisane i mjere zaštite ovog područja Trebevića podijeljene po zonama te predloženo da ovim područjem upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštitu prirodnih područja.

Nacrtom ovog zakona predložene su i razvojne smjernice ovog područja, finansiranje, nadzor, naziv mjerila kartografskog prikaza s precizno opisanim granicama prostornog obuhvata te kaznene odredbe.

Pravna zaštita ovog područja temelji se na Prostornom planu KS-a za period 2003.-2023. godina, te Elaborat pod nazivom "Valorizacija prirodnih vrijednosti područja Trebević" koji je osigurao Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, a izradio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Donošenjem ovog zakona će se omogućiti zaštita 99 biljnih vrsta, 14 vrsta gljiva, 23 vrste ptica, 12 vrsta sisara, četiri vrste gmizavaca i jedna vrsta vodozemaca.

U pripremi i izradi ovog nacrta zakona značajan doprinos je dao akademik rahmetli Sulejman Redžić, istaknuto je ovom prilikom.

Na istoj sjednici Vlada KS-a je dala saglasnost na Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Fonda KS-a za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, RVI i demobilizirane borce i prognane osobe za 2012. godinu te Izvještaj o radu Pravobranilaštva KS-a za istu godinu.

Osnovna karakteristika izvještaja Fonda je da je u prošloj godini započeta izgradnja 219 stanova te da su od ovog broja potpuno izgrađena 122 stana, kao i da je Fond pozitivno poslovao.

Također je vođena iscrpna rasprava o Izvještaju o radu Pravobranilaštva KS-a te je konstatovano da se ova institucija bavi pravnim zastupanjima Kantona Sarajevo, najčešće u predmetima radnopravnog karaktera, s obzirom na to da predstavljaju najbrojniju vrstu sporova.

Također su na ovoj sjednici razmatrani amandmani i izvještaji komisija, klubova zastupnika i zastupnika u Skupštini KS-a po materijalima koji se nalaze na dnevnom redu sutrašnje 25. radne sjednice ovog zakonodavnog tijela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: