BiH
0

Vlada KS: Utvrđen Nacrt zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Trebević"

FENA
Trebević (Foto: Klix.ba)
Trebević (Foto: Klix.ba)
Nacrt zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Trebević" utvrdila je Vlada Kantona Sarajevo na danas održanoj 17. sjednici te predložila zastupnicima u Skupštini da, nakon razmatranja, ovaj nacrt upute u javnu raspravu.

Ovim nacrtom predlaže se zaštita područja Trebevića i njegovih prirodnih vrijednosti koji su od značaja za Kanton Sarajevo na prostoru od 398 hektara, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Utvrđeni su i ciljevi njegove zaštite, koji podrazumijevaju održavanje zaštitnih funkcija prirodnih resursa, zaštitu vrsta i genetičke raznolikosti, razvoj turizma, održivo korištenje resursa iz prirodnih ekosistema, očuvanje kulturnih i tradicionalnih vrijednosti i običaja te naučno istraživanje.

Precizirane su tačne granice obuhvata, kategorije zaštićenog područja te zoniranje prostora.

Tako će ovo zaštićeno područje biti podijeljeno u tri zaštićene zone, i to: prvu zonu, odnosno nukleus, koja zona stroge zaštite i obuhvata 55,4 hektara površine, drugu zonu, odnosno puffer, koja obuhvata površinu od 293,1 hektara zaštićenog područja te treću, tzv. tranzicijsku zonu, čija površina iznosi 49,5 hektara.

Također su propisane i mjere zaštite ovog područja Trebevića podijeljene po zonama te predloženo da ovim područjem upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštitu prirodnih područja.

Nacrtom ovog zakona predložene su i razvojne smjernice ovog područja, finansiranje, nadzor, naziv mjerila kartografskog prikaza s precizno opisanim granicama prostornog obuhvata te kaznene odredbe.

Pravna zaštita ovog područja temelji se na Prostornom planu KS-a za period 2003.-2023. godina, te Elaborat pod nazivom "Valorizacija prirodnih vrijednosti područja Trebević" koji je osigurao Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, a izradio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Donošenjem ovog zakona će se omogućiti zaštita 99 biljnih vrsta, 14 vrsta gljiva, 23 vrste ptica, 12 vrsta sisara, četiri vrste gmizavaca i jedna vrsta vodozemaca.

U pripremi i izradi ovog nacrta zakona značajan doprinos je dao akademik rahmetli Sulejman Redžić, istaknuto je ovom prilikom.

Na istoj sjednici Vlada KS-a je dala saglasnost na Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Fonda KS-a za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, RVI i demobilizirane borce i prognane osobe za 2012. godinu te Izvještaj o radu Pravobranilaštva KS-a za istu godinu.

Osnovna karakteristika izvještaja Fonda je da je u prošloj godini započeta izgradnja 219 stanova te da su od ovog broja potpuno izgrađena 122 stana, kao i da je Fond pozitivno poslovao.

Također je vođena iscrpna rasprava o Izvještaju o radu Pravobranilaštva KS-a te je konstatovano da se ova institucija bavi pravnim zastupanjima Kantona Sarajevo, najčešće u predmetima radnopravnog karaktera, s obzirom na to da predstavljaju najbrojniju vrstu sporova.

Također su na ovoj sjednici razmatrani amandmani i izvještaji komisija, klubova zastupnika i zastupnika u Skupštini KS-a po materijalima koji se nalaze na dnevnom redu sutrašnje 25. radne sjednice ovog zakonodavnog tijela.