Na potezu Skupština
11

Vlada KS usvojila Prijedlog zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je nastavku svoje današnje sjednice donijela Zaključak kojim je usvojen Prijedlog zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

Prijedlog će biti dostavljen Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

Vlada Kantona Sarajevo nije uvažila stavove Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo, Sindikata i Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo te se očekuje reakcija istih u narednom periodu.

Podsjećamo, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar za obrazovanje nauku i mlade KS Elvir Kazazović održali prije deset dana radno-konsultacijski sastanak sa najodgovornijim akterima odgojno-obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo na kojem su saslušani svi stavovi i mišljenja za korekciju prijedloga tekstova reformskih zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, te o srednjem obrazovanju.

Predstavnici Udruženja direktora osnovnih i srednjih škola KS, Vijeća roditelja KS, članova komisija koji su pripremali ove zakone te sindikata oba nivoa obrazovanja su iznijeli različite stavove o pojedinim spornim pitanjima. Zbog oprečnih stavova, premijer Konaković će rekao da će nastojati zadovoljiti stavove svih zainteresiranih strana.

Između ostalog, razmatrana su pitanja koja se tiču broja članova školskih odbora, mandata direktora, eksterne mature u srednjim škola, a za što je do usvajanja ovih zakona i dalje ostavljena mogućnost za dalje konstruktivne prijedloge kojim bi ona bila riješena.