{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada KS: Usvojen akcioni plan za borbu protiv korupcije

F
15.10.2015. u 18:33
60
18
Vlada KS: Usvojen akcioni plan za borbu protiv korupcije
60
Vlada KS: Usvojen akcioni plan za borbu protiv korupcije
Foto: Arhiv/Klix.ba
Akcioni plan za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo 2015-2019., koji je usvojen na današnjoj sjednici, usklađen je s općim principima i načelima državne Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019. te definiše ulogu Kantona Sarajevo u procesu provođenja antikorupcijskih aktivnosti.
Kanton Sarajevo je prvi kanton koji je donio svoj Akcioni planom u kojem su predviđene konkretne aktivnosti neophodne za realizaciju strateških ciljeva.

On uključuje proaktivan angažman institucija s javnim ovlaštenjima, kao i društva u cjelini.

Posebno značajnim doprinosom borbi protiv korupcije Vlada smatra aktivnije učešće organizacija civilnog društva, akademske zajednice i medija te će u tom smislu biti stvorene realne pretpostavke za njihovo proaktivno učešće u borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo.

Plan u svom operativnom dijelu tretira sprečavanje korupcije te obrazovanje i širenje svijesti o štetnosti korupcije.

Prema Planu, naprimjer, potrebno je ustanoviti obavezu javnog objavljivanja ugovora o javnoj nabavci za sve budžetske korisnike u Kantonu Sarajevo.

Jedna od predviđenih mjera je analiza potrebe i mogućnosti povremenog internog premještaja u okviru istog organa, u onim oblastima rada i radnim mjestima u kojima je na temelju pregleda rizika ustanovljen rizik od korupcije.

Potrebno je i reducirati slabosti, prije svega privilegiranje osoba radi stranačkog ili drugog opredjeljenja, porijekla, osobnih ili porodičnih veza, u procesima zapošljavanja, ocjenjivanja rada i napredovanja u službi te uspostaviti otvorene komunikacijske kanale u javnim institucijama.

Za monitoring i koordinaciju provođenja ovog akcionog plana bit će zadužen poseban tim koji je danas Vlada i imenovala, a integralni tekst Akcionog plana bit će objavljen na web stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Vlada je prihvatila Sporazum o zajedničkoj saradnji u organizaciji instruktivne nastave za učenike osnovne škole s područja naseljenog mjesta Vrbanjci-Kotor Varoš i Konjević Polja-Bratunac za prvo polugodište školske 2015/2016. godine te dala saglasnost premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću da uime Vlade potpiše Sporazum o ovoj zajedničkoj saradnji.

Ovim sporazumom, kojem bi uz Vladu Kantona Sarajevo potpisnici bili Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, strane potpisnice bi se sporazumjele o daljem, zajedničkom i koordiniranom načinu postupanja u namjeri osiguranja svih neophodnih uvjeta u organizovanju instruktivne nastave za učenike osnovne škole s područja naseljenog mjesta Vrbanjci i Konjević-Polja te rješavanja svih pratećih aktuelnih pitanja iz segmenta nesmetane realizacije ostvarivanja mogućnosti prava za nastavak nastave u prvom polugodištu školske 2015/2016. godine, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: