BiH
944

Vlada KS saglasna da se sarajevskoj policiji od 1. januara 2017. povećaju plate

Piše: A. B.
Predsjednik Sindikata MUP-a KS Mirza Hadžiabdić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predsjednik Sindikata MUP-a KS Mirza Hadžiabdić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predstavnici Sindikata Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) danas su bili na pregovorima o potpisivanju kolektivnog ugovora s Vladom KS koja je saglasna da se pripadnicima sarajevske policije od 1. januara 2017. godine povećaju plate.

Kako je za Klix.ba kazao predsjednik Upravnog odbora Sindikata MUP-a KS Mirza Hadžiabdić danas je s Vladom potpisan protokol o pregovaranju u vezi zaključivanja kolektivnog ugovora.

"Definirano je da će prvi radni sastanak pregovaračkih timova biti 5. januara 2017. godine. Kako smo ranije kazali, osnovni cilj kolektivnog ugovora je poboljšanje radno-pravnog statusa i uslova rada uposlenika MUP-a KS, a posebno naglašavam da je cilj povećanje ličnih primanja policijskih službenika i od januarske plate 2017. godine", kazao je Hadžiabdić.

Posebno je istakao kako im Vlada KS još uvijek nije pojasnila gdje je preusmjeren novac od propalog tendera za nabavku vozila, ali da su obećali da će u narednoj godini osigurati sredstva neophodna za vozila policije i novac preusmjeriti u razvojne projekte.

"Poznato je da ove godine nije realiziran tender za nabavku službenih vozila koja su u dosta lošem stanju i trebaju biti prioritet u 2017. godini. Koristimo vozila starija od deset godina koja nam vjerovatno u narednom periodu neće moći poslužiti", izjavio je ranije za naš portal Hadžiabdić.

Iz sindikata sarajevske policije za naš portal su istakli da im se plata nije povećala više od deset godina iako se svakodnevno povećavaju standardi života i troškovi građana.

Smatraju da se plata policijskih službenika MUP-a KS se treba uskladiti s primanjima policijskih službenika Federalne uprave policije (FUP), najviše zbog složenosti i uslova rada u kojima rade i obima posla.