BiH
599

Sindikat MUP-a KS: Plate nam nisu povećali 10 godina, tražimo kolektivni ugovor s Vladom

Piše: A. Bijelonja
Mirza Hadžiabdić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirza Hadžiabdić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) više od deset godina nije povećana plata te putem kolektivnog ugovora s Vladom KS traže donošenje zakona o platama i naknadama službenika koji će biti izjednačen s onim na federalnom nivou.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata MUP-a KS Mirza Hadžiabdić za Klix.ba kaže kako već šest godina očekuju donošenje zakona o platama i naknadama policijskih službenika u Kantonu Sarajevo koji proizilazi iz obaveze propisane federalnim zakonom o platama i naknadama policijskih službenika na nivou entiteta.

"Svake godine u programima rada Vlade i Skupštine KS imamo predviđeno donošenje određenih propisa iz oblasti unutrašnjih poslova, gdje se između ostalih nalazi i zakon o platama i naknadama službenika. Iako je već šest godina u programima njihovog rada, nikada nije usvojen. Plata policijskih službenika MUP-a KS se treba uskladiti s primanjima policijskih službenika Federalne uprave policije (FUP), najviše zbog složenosti i uslova rada u kojima radimo i obima posla. Ovaj kolektivni ugovor je prilika za Vladu KS, a smatramo da ima volje da isprave ovu dugogodišnju agoniju kada je riječ o zakonu o policijskim platama i naknadama", izjavio je Hadžiabdić.

Bez povećanja plata u viši životni standard

Ističe kako više od deset godina primanja policijskih službenika u KS nisu povećana, a da smo svakodnevno svjedoci kako se povećavaju standardi života i troškovi građana. Posebno naglašava da je u 2017. godini u Prijedlogu budžeta predviđen manji iznos sredstava za plate i naknade, a da smo, prema njegovim riječima, svjedoci izjava da će biti određenih povećanja plate za uposlene u policiji, što je kontradiktorno.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Moramo imati bolja primanja za ovaj posao koji je jedan od najtežih. Nosimo uniforme kojim smo obilježeni u odnosu na druge građane, nosimo oružje kako bismo ga upotrijebili u skladu sa zakonom i sve to ima posebnu težinu u izvršavanju posla. Nekada se osim uobičajenih problema na poslu suočavamo i s onima na koje ne možemo utjecati, što podrazumijeva rad na -10 i +30 stepeni. Sve to zahtijeva dobru i kvalitetnu uniformu i obuću i kvalitetna sredstava za rad kao što su vozila i oružje", smatra Hadžiabdić.

Neophodno potpisati kolektivni ugovor s Vladom KS

Napominje kako bi se kolektivnim ugovorom definirala oblast radnih odnosa, plata i naknada te da je to prilika za Vladu KS da iskaže dobru volju i napokon stavi tačku na tu oblast.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata MUP-a KS pojašnjava i dio koji se odnosi na državne službenike i namještenike, a tiče se zahtjeva ravnopravnosti jer, prema njegovim riječima, zbog složenosti i odgovornosti poslova koje pripadnici MUP-a KS obavljaju, moraju imati bolji status.

"Neophodno je donijeti Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji MUP-a KS, a realizaciju očekujemo do Nove godine. Tim pravilnikom će se sistematizirati radna mjesta u MUP-u KS, a obaveza donošenja tog pravilnika je propisana novim Zakonom o unutrašnjim poslovima koji je donesen na početku 2016. godine. U kolektivnom ugovoru koji smo predložili Vladi KS napravili smo vrijednosti koje određuju platni razredi. Osnovica i koeficijent daju osnovnu platu policijskog službenika i ti koeficijenti koje smo predvidjeli u Kolektivnom ugovoru su identični onima koje imaju policijski službenici na nivou Federacije BiH u pojedinim kantonima", navodi naš sagovornik.

U ugovoru se također predlaže i posebna naknada za djecu poginulih policijskih službenika koji su, izvršavajući policijske zadatke, dali svoj život.

Sarajevskoj policiji potrebna bolja službena vozila

"Kada je riječ o uniformi, obući i oružju koje imamo - zadovoljni smo jer je to nabavljeno u proteklom periodu. Jedne su od najboljih uniformi koj koriste policijski službenici u Federaciji BiH, a ukoliko Vlada KS može - neka kupi i bolje. Poznato je da ove godine nije realiziran tender za nabavku službenih vozila koja su u dosta lošem stanju i trebaju biti prioritet u 2017. godini. Koristimo vozila starija od deset godina koja nam vjerovatno u narednom periodu neće moći poslužiti", smatra predsjednik Upravnog odbora Sindikata sarajevske policije i dodaje da im je Vlada KS obećala da će tri miliona KM koja su bila planirana za vozila preusmjeriti na isplate po osnovu potraživanja iz radnih odnosa, a na osnovu pravosnažnih sudskih presuda.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Dodatne stvari koje Sindikat MUP-a KS traži su policijske kućice ispred svih objekata, nabavka pancira i druge opreme za rizične situacije zbog zaštite na radu. Sindikat smatra da policija mora imati bolje radno vrijeme, što je odobrio v. d. policijskog komesara Mevludin Halilović.

"Kolektivnim ugovorom također želimo osigurati da nema novih tužbi po osnovu radnih odnosa, što je i interes Vlade KS, naravno ukoliko se poštuju odredbe ovog što potpišemo. Ono gdje izražavamo nezadovoljstvo je činjenica da uprkos tri zahtjeva koje su MUP i Uprava policije podnijeli Ministarstvu finansija KS, od augusta ove godine do danas nadležne službe MUP-a i Ministarstava finansija KS nisu izvršile probni obračun plate s predloženim koeficijentima i osnovicom, koji je neophodan radi izrade finansijske izjave o budžetskim efektima donošenja Zakona o platama i naknadama policijskih službenika KS", zaključuje i naglašava da Sindikat ima dobru saradnju s ministrom unutrašnjih poslova Vedranom Mulabdićem te da od njega i premijera KS Elmedina Konakovića očekuju da pređu s riječi na djela.

Na pitanje kada će biti izabran novi policijski komesar, kaže da još uvijek nije poznato kada će biti raspisan konkurs, a da ta osoba mora časno i pošteno obavljati svoj posao. Smatra da je Sindikat imao dobru saradnju s dosadašnjim policijskim komesarom Vahidom Ćosićem.