Ukupno 9.499 mjesta
159

Vlada KS povećala broj upisnih mjesta na fakultete UNSA za djecu šehida i poginulih boraca

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas odluke o broju i strukturi studenata koji se mogu upisati u prvu godinu I i II ciklusa studija te integrisanog studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2017/2018. godini.

Donesena je i Odluka o proširenju broja studenata koji se ove godine mogu upisati na ove studije iz kategorija djece šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i djece bez oba roditelja.

U narednoj školskoj godini na 25 visokoškolskih ustanova Univerziteta u Sarajevu i jednoj njegovoj pridruženoj članici moći će se upisati ukupno 9.499, od čega će se njih 5.880 upisati na prvu godinu prvog ciklusa studija te integrisanog studija.

Smanjili broj za suficitarna zanimanja

U postupku donošenja prijedloga odluka o broju i strukturi studenata Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS je Plan upisa razmatralo i pripremalo imajući u vidu nekoliko parametara. Vrednovanje i analiza stanja i potreba tržišta rada, smanjenja broja upisnih mjesta na studijskim programima suficitarnih zanimanja, odnosno povećanja toga broja na deficitarnim zanimanjima. Iz tih razloga Ministarstvo je predložilo, a Vlada i usvojila korigovane upisne kvote na grupacijama društvenih i humanističkih nauka. Također, prilikom izrade ovogodišnjeg plana upisa imala se u vidu i realizacija upisa u prošloj školskoj godini.

Plan upisa obuhvata redovne studente čije troškove snosi osnivač, a njih je 2.164, te sve ostale koji se upisuju kao samofinansirajući studenti, kao vanredni studenti, kao studenti po DL (Distanc Learning) studiju te kao strani državljani.

Na privatnim fakultetima 17 posto od ukupnog broja

Na privatnim fakultetima u Kantonu Sarajevo odobren je upis za 1.954 studenta što čini oko 17 posto od ukupnog broja odobrenih upisnih kvota.

Vlada je naložila fakultetima/akademijama UNSA proširenje broja studenata u kategoriji studenata koji sami finansiraju svoj studij iz kategorije djece šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja te djece bez oba roditelja.

Proširenje broja studenata odnosi se na kandidate koji ostvare uspjeh potreban za sticanje prava za upis i koji se na konačnoj rang-listi kandidata nalaze u okviru broja studenata koji je utvrđen Odlukom Vlade KS.

Fakulteti/akademije Univerziteta će ove kandidate osloboditi plaćanja troškova studija uz proširenje odobrene kvote za broj kandidata koji je oslobođen troškova studija, kandidatima koji će plaćati svoj studij.

Konačan spisak dostavljaju Ministarstvu

Obavezuju se fakulteti/akademije UNSA u da Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, najkasnije sedam dana nakon početka studijske 2017/2018. godine dostave konačan spisak svih upisanih studenata u svim statusima.